Antibaby naplója

Antibaby naplója

Gondolatok a Cserpes Tejivó kapcsán

2013. május 01. - Antibaby

A Cserpes Tejivót ajánlgatja most mindenki, jártam is már mindkét üzletükben (Corvin sétány, Sütő u.), kóstoltam a kóstolnivalót, és lett véleményem. Nem is annyira magáról a tejivóról, mert annak abszolút örülök, hogy sikerült egy olyan hellyel bővíteni a budapesti vendéglátó egységek listáját, ami nem egy sokszázadik gyros-kebab-os, vagy full műanyag kaját áruló gyorsétterem, és még csak nem is maroklevesező. Legyen színes a város, színes a kínálat, virágozzék minden virág... nemcsak, hogy nincs ezzel semmi baj, de még kimondottan tetszik is. Van választék, és a Cserpesbe kis pénztárcával is be lehet szaladni enni-inni valamit. Én eddig minden esetben 1000 Ft alatt jól laktam.

Tetszik, mert jó az üzletpolitika, szimpatikus a márkaépítés.
Tetszik, mert az üzletek jól megközelíthetőek, a helyiségek pedig modernek, design-osak.
Tetszik, mert hazai és minőségre törekvő.
Tetszik, mert szembeszáll a hipermarketek "központi beszerzési gyakorlatával" (ahogy Cserpes István egy interjúban nagyon finoman megfogalmazva összefoglalta a belistázási díj, polcpénz és egyéb vállalkozásgyilkos eszközöket).
És végül tetszik, mert sok olyan embert is megszólít, akit eddig semmi ilyesmi, vagy még ilyesmibb.

Ezen az utolsón kezdett el kattogni az agyam, mert egy csomó ismerősöm (legyen az személyes találkozós barát vagy felületesebb Facebook-ismeretség, esetleg kollegális viszony) úgy beszél most a Cserpesről, mint valami világmegváltó kezdeményezésről, amihez fogható még nem volt. Hangsúlyozom, kimondottan szimpatikus ez a dolog nekem is, de azt azért nem tudom szó nélkül hagyni, amikor azt emlegetik fel sokan, hogy eddig mérgeztek minket, meg milyen minőségű tejet volt már kénytelen venni az ember fia/lánya, most meg itt az igazi, a minden eddiginél sokkal finomabb, és olyan magas minőségű, amilyenre már ezer éve várt az ország népe.
Amikor először ettem/ittam Cserpest, nekem is így adta egy ismerősöm a kezembe: "Ilyen tejízű tejet még nem ittál."

Azért fura ez a vehemens és általánossá vált vélemény, mert bár ezeknek az ismerőseimnek a tejfogyasztási szokásait nem ismerem elég behatóan, de egyéb vásárlói döntéseiket látva úgy képzelem, hogy ezidáig bementek a boltba, és a minőséget totálisan figyelmen kívül hagyva megvették a legolcsóbb, legakciósabb tejtermékeket. Soha nem hallottam tőlük egyetlen termékkel kapcsolatban sem, hogy elgondolkodnának, vajon a pénzükkel mit, kit, milyen értékrendet támogatnak. Sőt, ezt én szoktam szóba hozni, és általában furán néznek rám, hogy nem a (rövid távon) olcsóbb mellett döntök. Ezért lep meg, hogy most mennyi ilyen embernek lett fontos hirtelen a minőség, és hogy mit nyel le.

Hozzáteszem, a legminimálisabb lekicsinylési szándék nélkül, hogy én egyáltalán nem éreztem azt az első Cserpes tejem után, hogy ilyen finomat még nem ittam, meg hogy ez jobb, mint a bolti. Ennek az lehet az oka, hogy sok éve biotejet (meg úgy nagyjából mindenből biot) vásárolok a boltban is, járok termelői piacra, vagy kis bioüzletekbe és hasonlók. Egyáltalán nem vagyok egy nagy tejes, sőt, alig szeretem, egész fura is, hogy most, babát várva gyakran megkívánok egy pohárral. Viszont a tejből készült sajtoknak, joghurtoknak barátja vagyok. (Ami az én fogyasztói szokásaimat illeti, ha csak beszaladok a boltba, a Zöldfarm termékeit szoktam választani, de szerintem elég jó minőségűek az Interspar saját márkás (Naturpur) cuccai is. Egyre gyakoribb azonban, hogy kis bioboltokban vagy biopiacon vásárolok. Általában közvetlenül a termelőtől.)

Ezzel arra szeretnék kilyukadni, hogy eddig is, akinek igénye volt a minőségre és a nem, vagy kevésbé mérgező élelmiszerekre, azért megtalálhatta azokat. Az én környezetemben azt tapasztaltam, hogy ez nagyon keveseket izgat(ott). Most viszont hirtelen feltűnően sokan szólalnak fel a minőség mellett, Cserpes apropóján. Jó a marketingje, nem vitás. Szimpatikus a cég, a cégvezető, a szemlélet, ez sem vitás. Nem túl drága, és hazai is. De miért pont most, és miért pont a Cserpes? Eddig és ezután a bio miért nem? Ugye nem annyiról van szó, hogy az Index róla cikkezik, interjúzik és videózik?

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr545231182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilienfeld 2013.05.05. 21:47:21

Dehogynem arról van szó :)
Amúgy meg ez afféle nemzeti sajátosság, könnyen hevül, nagyon lelkesedik, aztán meg elhamvad. Mostanában ez az EU-csatlakozásra visszaemlékezve jutott eszembe: mecsoda fontoskodás volt ott, "és akkor majd jönnek az EU pénzek", meg a köztisztviselőknek mekkora tömegekben kell Brüsszelbe menni, (kolléganőm: és akkor Béla majd viszi a két fiunkat is azokra az évekre, nehéz lesz nekem, de ez egy mekkora lehetőség - persze Béla egy félnapos kiküldetést se kapott, nem is fog soha, sajnos) stb, stb, a másik oldalon meg a uborkagörbeség, betiltják a mákostésztát, nemadhatszmoslékot a disznónak, stb. Már a mák és a moslék szavak hallatán hülyét kaptam; mert a fősodorbéli kommunikáció ezen a szinten mozgott.
Az úgy nulla, ha Te tudatosan szervezed az életed évek óta, vmilyen értékelvek mentén (legfeljebb kis szájbiggyesztés: ez meg még erre is ráééér...) - na de egy jó kis arcoskodás az aktuális divatmócsingokkal, aaaz menőőőő...
Pár napja a buszmegállóban egy egész eposzi költeményt hallgattam végig "a parlagfű mindenre jó csodagyógyszer, ami a gyógyszergyárak összeesküvésének áldozata" témában; a végén legszívesebben egy bála parlagfüvet nyomtam volna a lepcses pofájába. Na, jó negatív voltam, ne haragudj, azért ép emberek is vannak, pl. Hozzád is a normalitás miatt járok évek óta.
Hja, a jelenségről van egy pompás kis kötet:
Janikovszky Éva - A lemez két oldala
moly.hu/konyvek/janikovszky-eva-a-lemez-ket-oldala
Parádééés... Hangoskönyv változata is van, Pécsi Ildikó felolvasásában.

garam_mazsola 2013.05.07. 23:12:33

Én nem szeretem a Cserpest, mármint az étkezdét, mert szörnyen gyorsétterem hangulatú, zsúfolt, és az egészséges táplálkozás jegyében nincs (frissen facsart) gyümölcslé, van viszont cukros szörp, és még ki is oktat a pultos lány, amikor erre rákérdezek. A cégvezető által felvázolt elképzelések a magyar közétkeztetés felvirágoztatásáról pedig szerintem naivak és kivitelezhetetlenek, ráadásul kezdik túlnőni azt a méretet, ameddig valóban igényesen művelhető ez az egész. Tejterméket továbbra is a Szimpla piacon fogok vásárolni Gyürééktől (ők vannak a Fehérvári úti piacon is ám és isteni a joghurtjuk meg a tejfölük) és a Galgafarmtól, bennük sokkal jobban bízom. Ennek ellenére azért örülök, hogy van a Cserpes, pont az általad felvázolt okok miatt, lehet, hogy sokaknak ez a kapudrog az ehető ételek irányába. :)
(morri voltam :) )

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.05.08. 09:46:27

@garam_mazsola: morri, talán hihetetlen, de én még egyszer sem léptem át a Fehérvári úti piac küszöbét. Valamiért mindig is taszított az a hely, és rosszakat is hallottam róla. A Szimpla piacon viszont már voltam, pedig az jóval messzebb esik tőlünk. De ha azt mondod, vannak ott olyan termelők (bio?), akikért érdemes, akkor megnézem.

garam_mazsola 2013.05.08. 16:45:51

A vásárcsarnokoknak pont az a nagy baja, hogy baromi nehéz megkülönböztetni a valódi termelőt a fejkendős nénitől, aki reggel bevásárolt a nagybanin. Még nekem sem megy mindig. :) Bio nem tudom, mennyire van, az nekem nem volt szempont sosem: baromi hosszadalmas eljárás megszerezni azt a pecsétet, ezért nagyon sokaknak nincs, holott a kistermelők általában teljesítik a feltételeket, nem is éri meg nekik vegyszert használni. Nálunk a piacon a 40-ből csak 2 minősített biotermelő van, de maximálisan megbízom a maradék 38-ból legalább 35-ben is. :)
Fehérvári úti piacra visszatérve, csak az emeleten érdemes nézelődni, ott is leginkább az L alak rövidebbik szárán (tehát a Fehérvári úttal párhuzamos részen), nagyon jó a tejes és majdnem elkezdtem ajánlgatni pár húsost is, aztán eszembe jutott, hogy az téged hidegen hagy. :) A hosszanti rész elején van egy lány, aki magokat, zöldségeket, fejtett babot árul ő is jó, kicsit beljebb pedig Hankóék, akik vagy 20 féle különleges burgonyát és egyéb ritkább zöldségeket. A hátsó folyosón lévő két ázsiai boltban is lehet kincsekre lelni.
Azért bevallom, nekem sem a szívem csücske a Fehérvári, ha van időm, inkább eltekerek a Nagycsarnokba, mert olcsóbb és a választék is bővebb, de ott is az áll, hogy tudni kell, kihez mész.
Van felétek a Tamás bátya kunyhója piac, elvileg termelői, én még nem voltam ott sosem, te jártál már arra?

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.05.08. 18:03:20

@garam_mazsola: Engem sem a pecsét érdekel, hanem inkább a szemléletmód, ami a biotermesztéssel jár. De az nagyon. :)
A Szimplában furcsállottam, hogy sehova nincs kiírva, hogy bio, de ha elkezdek az eladóval beszélgetni, kiderül, hogy nem vegyszeres. Most már akkor értem, mi az oka ennek.
A Nagycsarnok sem nyűgözött még le, hiába a híre, de lehet, hogy csak nem tudom, kiknél kell próbálkozni. A Tamás bátya nagyon közel van hozzánk, de még egyszer sem mentem be. Mi biosok vagyunk, a MOM-hoz járunk piacra, meg a Mammut biozöldségeséhez, valamint a Szabolcska Mihály u-i Napboltba (asszem, úgy hívják).
Dris most fedezte fel a szerdai budaörsi biopiacot, de a piac ott azt jelenti, hogy 2 árus van. Igaz, ők szinte mindent árulnak.

garam_mazsola 2013.05.08. 18:10:13

A Szimplában a Nyitott kert a bio (kilépve a kertbe jobb oldalt, sok zöldséggel), meg az almás-almaleves Pótiék, és talán a Galgafarm (még bent, tej, tejtermék).

Anyád!!! 2013.06.14. 22:56:42

Cserpesbe reg el akartunk menni, mult hetvegen egyik du. meg is tettuk..
osszegeznem a szaraz tenyeket:
- szendvicset akartunk enni 2 felet de egyik sem volt, vegul melegszendvicset tudtak csak adni, mert a 'tobbi elfogyott'
- erre 15 percet vartunk (1 masik vendeg vart elottunk melegszendvicsre)
- egy asztalhoz epp leultunk mikor eszrevettuk h folyik (nem, nem csopog) a ruhankra es az asztalra a
mennyezetrol a viz
- elviselhetetlen meleg volt a helyen bent (ha jol emlekszem meg nem volt mult heten igazi kanikula kint szabadban sem)
- viszont vegul amit ettunk finom volt bar nem olcso
süti beállítások módosítása