Antibaby naplója

Antibaby naplója

Tejtermékmentes körözött

2014. október 17. - Antibaby

Ha valaki hirtelen megbökné a vállamat az utcán, és megkérdezné, hogy na, jó-e, könnyű-e tejtermékmentesen és gluténmentesen étkezni, nem tudom, mit vágnék rá első válaszként. Tulajdonképpen egyik nap úgy érzem, megoldhatatlan mindig valami újat és finomat és egészségeset és változatosat csinálni mindenmentesen. Máskor meg pikk-pakk sikerül valami klassz, és akkor büszke vagyok.

A tejtermékmentes (tehát se vaj, se túró nincs benne) körözöttt pl. ma reggel pattant ki a fejemből, miután Dris alig harapott pár falatot a reggeliből, mondván, hogy mindig ugyanazokat esszük. És igaza van. Szeptember 1-jén kezdtük ezt az étrendet, azóta minden nap gluténmentes kenyér (bár némileg változik az állaga és az összetétele) a reggeli valami zöldséggel (paradicsommal, paprikával vagy uborkával), és 2-3 féle kencéből valamelyik (hummusz, avokádókrém vagy lekvár, esetleg vegazsír vagy növényi margarin). Ja, és vannak még a tojásos reggelik, általában rántotta, mert azt Rt is megeszi. Úgyhogy, feloldva az egyhangúságot, szerettem volna valamit újítani.

Mivel nemrég kaptam tippet rá, hogyan lehet édes túrókrémhez hasonló valamit varázsolni tejtermékmentesen, bátorkodtam megpróbálkozni a sós verzióval is, azaz a körözöttel. Ilyen lett elsőre (kép alább). Szerintem elég pofás, és abszolút ehető. Este kiderül, Dris szűrőjén is átmegy-e.

Lehet találgatni, miből készült!

Day139.jpg

Szóval úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy néha iszonyú kínszenvedős, hogy tartsuk magunkat a tej- és gluténmentes ételekhez (meg ugye vegetáriánusok is vagyunk, tehát semmi hús), és nem azért, mert nem finomak, hanem mert annyira másra van berendezkedve a világ körülöttünk, és nagyon vadászós, hogy mit lehet csinálni, miből, mennyi idő alatt, mennyi pénzből, és az vajon nekünk is ízlik-e majd. Közben meg nagyon izgalmas kihívás ez, kimondottan élvezem, hogy képezzem magam a témában. A héten is voltam egy kezdő vegán főzőklubban, amit a közelben tartottak, olcsó is volt, és csak két óra szóval ideális kikapcsolódásnak tűnt. Kaptam jó sok információt, közérthető formában, és néhány receptet, amiktől meglódult a fantáziám.

Szeptember 1-jén kezdtük tehát ezt az életmódot, és jelenleg különböző utakon járunk benne, mégis egyfelé tartunk, úgy érzem. Pl. én, amikor egyedül vagyok, eltérek a szabályoktól, és simán benyomok egy somlóit vagy palacsintát. Én nem vagyok allergiás semmire, ezért nekem majdnem büntetlenül belefér, leszámítva a töménytelen mennyiségű cukrot, ami ezekben van. Ha viszont a családnak is főzök, akkor muszáj figyelembe vennem, hogy Rt nem ehet tejtermékeket, Dris meg glutént. Dris egyébként azt mondja, már most, másfél hónap után érzi a változást, a glutén elhagyásának jótékony hatását.

Itthon egyébként már nincs cukor, állati tejtermék és gluténtartalmú alapanyag sem, kifogytunk, és nem tankoltunk be újra. Így aztán, ha nem is mereven, de én is követem ezt az étrendet. A múltkor viszont betévedtem egy szupermarketbe, ahol ritkán járok, és úgy voltam vele, hogy ma "kirúgok a hámból", és veszek egy darabka márványsajtot. A sajtok közül ez a nagy kedvencem, és jó rég ettem utoljára. A terhesség és szoptatás alatt inkább mellőztem, utána meg már full bio vásárlók voltunk, és ez a sajt még a nem bioból is elég drága. Úgyhogy arra számítottam, hogy most ez lesz maga a mennyország, beleharapok a márványsajtba, és ott, egy ültő helyemben orgazmusom lesz, vagy mittomén. Nem lett. Megettem, de nem ízlett igazán. Ebből az egy "kalandból" nem vonok még le messzemenő következtetéseket, de azt hiszem, afelé tartok, hogy szép fokozatosan leszokjak ezekről. Nálam ez sosem drasztikus. Ha kívánom még, akkor eszem. Ha meg már nem, akkor nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr946802235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.20. 21:33:12

Engem érdekelne hogy miből van az a kaja. Férj vega, gyerek most nőtte ki papíron a tej, tojás allergiát, gyakorlatban meg a tejtől ekcémás, tehát nem biztos hogy annyira elmúlt. A gyerek első 5 évében megpusztultam hogy mit együnk. Én is ehetek mindent de a család többi tagja megbonyolítja a helyzetet. A gyereknek meg papíron maradt a hal meg a rák.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.10.20. 22:43:17

@Turchi: Mi az állatok közül csak halat és rákot adtunk volna néha neki, de most azt is tiltólistára tette az orvos. Már nem bánom, mert így úgy érzem, egy egészségesebb és tisztább étrenddel van lehetőségünk megismerkedni. Amikor kiderült, mennyi mindent nem ehet, azért megszeppentem, hogy akkor mi lesz, fényevők leszünk? :) Nekem vannak olyan napjaim, amikor akár 4 félét is szívesen főznék, kedvem is van hozzá, meg ötletem is, vagy találok épp pár tök jó receptet... csak akkor meg időt nem tudok szakítani. Máskor meg tanácstalanul vakargatom a fejem.
Na, de visszatérve a körözöttre, köles az alapja. Jó puhára kell főzni (háromszoros vízben), és utána a körözött túróhoz hasonlóan fűszerezni. Hagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, esetleg mustár, ahogy szoktad. És egy kis citromlé, állítólag az túrósabb ízt ad, de nekem nem volt szempont, hogy teljesen azt az ízt kapjam, csak valami finom kence legyen. Én nem hittem el, hogy kenhető lesz, úgyhogy nekiestem a botmixerrel, de elvileg azt sem sem muszáj. Most, pár nap után az a tapasztalat, hogy nem érdemes nagy adagot készíteni, mert a hűtőben megszilárdul, tudod, úgy, mint a sűrű tejbegríz, összeáll, és már nem lesz annyira kenhető, mint az első vagy második napon. Úgyhogy egy 3 fős családnak szerintem elég fél csészényi kölesből készíteni (én ezt szó szerint véve capuccinos csészével mérem ki :) ).

2014.10.21. 04:35:34

Köszi a választ, a kölest nem találtam volna ki. Akkor ti sem vagytok egy egyszerű család. Én nem tudom mire ez a sok allergia. Az enyémnek még légúti allergiái is vannak ami viszont el sem múlt csak tünetmentes. Szerencsére gluténra nem kell diétázni. Én nem voltam ilyen kísérletező, mert lusta vagyok DD, Pesten a Ferenc krt-on volt egy allergia bolt, ott vettem mindenkinek mindent, bár kicsit drága. Érdekes hogy Kairóban nagyon sok olyan készételt, fagyasztott ételt lehetett venni amiben nem volt tej meg tojás, ugyanezekben otthon igen. Ráadásul lassan én is kezdtem tartani a diétát mert egyszerűbb volt nekem alkalmazkodni. Kipróbálom ezt a köles dolgot !

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2014.10.26. 17:26:48

amúgy ezeknél a diétáknál az első három hónap a nehéz. Most pl. csináltunk egy olyan tej és cukormentes almáspitét, hogy arról a gyerekkorom jutott eszembe :D
Amúgy nem kell feltétlen extra dolgokat venni, egy csomó mindent meg lehet csinálni normál áron. Amúgy a tejfehérje allergia két éves kor felett emelt családi pótlékot "ér". Mint kiderült, ezt az orvosok sem mind tudják...

2014.10.27. 07:32:03

@mimke: Igen, jár a pótlék, kaptunk is, minden éves leletére rá volt írva hogy jár. 10 éves korig, ha az évenkénti labor kimutatja.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2014.10.27. 11:38:50

konkrétan tudok olyan orvost, aki nem tudja, de örülök, hogy nálatok nem így volt ;)

2014.10.28. 15:34:47

@mimke: Az gáz. Olyat már hallottam hogy a leletek ellenére nem akarta a kedvezményre jogosító papírt megírni. Mintha neki fájt volna. Én meg nem is tudtam ezeket, a leleten olvasgattam hogy a rövidítések mit jelentenek az első alkalommal. Nekünk nagyon jó orvosunk volt, azóta is hozzá járunk néha.
süti beállítások módosítása