Antibaby naplója

Antibaby naplója

Ál-dokfilm

2007. október 13. - Antibaby
Most szórakozik velünk az RTL Klub? A héten több olyanba is ütköztem, gyors végigkattintgatás során, amit nem tudtam értelmezni. Csütörtök este visongató közönség és hatalmas taps fogadta az Esti Showder sztárvendégét, akinek poénjain dőltek a nézők: Repülős Gizit. Ugye nem keverem őt senkivel, nem színésznő, nem humorista, nem énekesnő, nem is mászta meg a Monte Everest-et, és nem mentett meg senkit a világvégétől; ő egy bűnöző, ugye? Mint csütörtökön látható volt, egyben médiasztár is.
Szombat este, fél 8-kor meg... Marsi Anikó visszatér, blablabla, stúdió, nagyon megdöbbentő történet következik, egy nő igaz története, aki ráadásul "kollegánk", és egy nagyon mély, őszinte vallomást tár elénk, méhnyakrákja történetét. Anna, a nő, aki úgy döntött, dokumentumfilmet forgat a saját életéről, illetve az azt beárnyékoló betegségről. Marsi Anikó levegő után kapkod, elszorul a torka, miközben a zongoraművész férjet, az orvost és a történet középpontjában álló Annát faggatja. Csakhogy a vele szemben ülő "férj" igazából nem zongoraművész, hanem színész. Fekete Ernő, szerintem elég ismert színházi arc. Anna pedig egy magyar származású francia színésznő, Varga Veronika. S egyébként látszik is, nem dokumentumfilm, amit annak harangoztak be, a színészek játszanak, nem magukat adják. Olyan is. Barátokköztes. Oké, biztos a méhnyakrák veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet, "játékos formában". De akkor most miért nem mondják el, hogy ez nem igazi? Vagy miért mondják azt, hogy igazi? Vagy megint én nem értek valamit? És komolyan ezek a műsorok manapság?

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr29195416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldizsár András 2007.11.27. 15:34:06

Újabb példa az értékek "föloldódására". Tisztességes televíziósok, filmkészítők jelzik a néző számára, hogy amit lát, az rekonstrukció, s nem a "való világ". Sajnos eltűnőben van - legalábbis Magyarországon - ez az attitüd. Nálunk a csalás, a hazugság széles körben elterjedt, s mind kevesebben kapják föl a fejüket egy ilyen történet hallatán. Számomra a legszomorúbb, hogy a most felnövő generáció számára ez már teljesen természetes, elfogadott, "hála" a médiumok által vezérelt szocializációnak. Ezek a srácok egyre kevésbé tudnak különbséget tenni az igazi érték és a talmi között, már nem hördülnek föl a nyilvánvaló átverések estén sem; és sajnos nem fordulnak el a hazugságokat gyártó és sugárzó forrásoktól.

Miért nem csodálkozom a fenti történet kapcsán? Talán mert napi rutinként művelik a hazugságot, s valószínűleg azon csodálkoznék, ha az ellenkezőjét tapasztalnám.
süti beállítások módosítása