Antibaby naplója

Antibaby naplója

Az eredmény

2007. október 22. - Antibaby
Még mindig vadul töltögetitek a Kulturálatlanságokról szóló kérdőívet, de a válaszok aránya nem változik már napok óta, úgyhogy úgy döntöttem, lezárom a szavazást. S hogy ne csak olyan mezei legyen, felkértem egy ismert arcot, tegye meg helyettem. Sajnos sok elfoglaltsága miatt nem ért rá személyesen, ezért ezt a fotót küldte az Antibaby-napló kedves olvasóinak. (De ez nem igaz.)

Akkor csapjunk bele, íme az eredmény:
A kérdőívet 146-an töltötték ki. (Köszönöm mindenkinek. Öröm volt nézni, ahogy óráról-órára nőtt a szám. Amikor reggel felkeltem, s megláttam, az éjszaka folyamán mennyit ugrott a számláló, már jobban indult a napom. Szinte éreztem, ahogy a "Nem hagysz leszállni a buszról? Az anyukádat!" sziszegése közben úgy nyomjátok az egérgombot, hogy belelilul az ujjatok. :) De remélem, nem a panaszkodási vágy hajtott bárkit is. Sokan szavaztatok, ugyanakkor a blog látogatottsága arányában furcsa ez a szám, és elgondolkodtató, vajon a nagyon nagy többség miért nem fejezi ki szívesen a véleményét, még névtelenül sem.)
A válaszadók 71,2%-a nő, 28,8%-a férfi. Többségük 25 és 35 év közötti (48,6%), a 20-25 év közötti korosztály 28,1%-ban képviseltette magát, valamint egyformán 10,3-10,3%-ban töltötték ki a húsz év alattiak illetve a 35-45 év közöttiek, a válaszadók 2,7%-a pedig elmúlt 45 éves. Földrajzilag Budapest dominált (58,9%), 28,1% klikkelt vidéki városból vagy faluról, 10,3%-uk külföldön élő magyar, 1,4%-uk pedig Magyarországon élő külföldi. (Sajnos a kérdőívező program ingyenes verziója nem szelektálja az adatokat, így csak a 146 kitöltést egyesével végiglapozva derülne ki, személy szerint ki mit pipált, persze név nélkül. Pedig külön kíváncsi lennék a nálunk tartózkodó külföldiek véleményére.)

A Top10 pedig, tá-dá-dá-ddáááámmm... Az alábbiak zavarnak minket legjobban:
1. Szemetelés, csikk kocsiból kidobása, köpködés.
2. Az eladók, ügyfélszolgálatosok úgy gondolják, mi vagyunk őértük. Felsőbbrendűsködnek, nem köszönnek, nem néznek ránk fizetés közben, letegeznek, megváratnak, semmibe vesznek.
3. A nyilvános wc-k kulturálatlan használata.
4. Ha fizetünk valamiért, és nem azt, vagy nem úgy kapjuk, ahogyan szeretnénk.
5. Kutyaürülék fel nem szedése.
6. Sorban álláskor a nyakunkba lihegés.
7. Rongálás bárhol.
8. Gyerekek közvetlen közelében dohányzás, cigivel figyelmetlenül hadonászás.
9. Tolakodás fel a buszra, amikor még nem szálltunk le.
10. Parkolási szélső sávban, zebrán, rokkantak helyén, buszmegállóban elakadásjelzővel.

A következő 10 még érdekes lehet:
11. Nyílt utcán pisilés.
12. Idős emberek tolakodása, panaszkodás a fájdalmaik miatt, közben pedig sprintelnek a busz után.
13. Kiflik összefogdosása, amiket aztán nem vesznek meg.
14. Lejárt szavatosságú termékekre azt mondja az eladó, „jó az még, ne izguljon”.
15. Emberek, akik elvárják, hogy pusztán a koruk miatt okosabbnak tekintsük őket.
16. Az emberek nem tudnak örülni semminek, mindig minden rossz.
17. Dugóban való viselkedés, kereszteződésbe begurulás, amikor látja az autós, hogy ott is áll a sor.
18. Terhes nő, vagy kisgyerekes család babakocsival a piros lámpa ellenére átmegy a zebrán, vagy a tilosban.
19. Tolakodás sorban álláskor.
20. Dögöljön meg a szomszéd tehene is hozzáállás.
A lista további részét itt linkelem.

Egy kis kiegészítés, aféle mea culpa... 1-2 pontot ma már tényleg máshogy fogalmaznék meg. Trychydts-nek igaza van, az öltözködést valóban nem így és nem a férfiak beszólásaival együtt kellett volna megjelenítenem. Mostmár nem tudom megváltoztatni sajna. Gondolkodtam ezen a témán, és azzal az árcédulával mentem el rossz irányba. Az öltözködéssel ugyanis nem ez, nem csak ez a probléma. Külön sort kellett volna neki szentelni, az ízléstelenül magamutogató nők mellett az "öltöny sportcipővel (tudom, van annak kulturált formája is) és fehér zoknival" jelenségen át addig, amikor annyira csípőnadrág a csípőnadrág, hogy ülő pozícióban az illető lyukába is belátunk. A kurvás öltözködés sem feltétlenül azt jelenti nálam, hogy bármije is kilóg a nőnek. De amikor felidézem, hogy színházban valaki fehér hegyesorrú, szegecselt lakkcsizmában és rózsaszín neccharisnyában jelent meg... háááát... Úgy veszem észre, Magyarországon kettő dolog nagyon gyermekcipőben jár: a gasztronómiai és az öltözködési kultúra. (S ezt most magamra is értem. Az igazság az, hogy elég lepukkant napjaimat élem. Csak engem ez nagyon zavar.) Az öltözködéssel kapcsolatos kulturálatlanságot valaki frappánsan úgy fogalmazta meg a múltkori kommentfolyamban, hogy "hamisított ruhákban járás". Számomra ez kifejezi az egész fent leírt jelenséget, amikor valaki látványosan ízléstelenül öltözködik. S természetesen nem azt mondom, hogy a márkás cucc mindenképpen jó, és a piacról, turkálóból szerzett göncökből nem lehet stílusos ruhatárat összeállítani. De vannak, akikről messziről lerí a minőségbeli és stílusbeli igénytelenség. Az öltözködés egyébként magánügy, mindenki saját magát fejezze ki vele, ahogy tudja. Ugyanakkor közízlés-romboló és ízléstelen is lehet, s mint ilyen, kulturálatlanság. Mondom én. De a kérdőív kitöltőinek mindössze 10%-át zavarja vagy nagyon zavarja ez a jelenség, 85%-át pedig egyáltalán nem. Ez áll az utolsó helyen a szavazásban. Nagy örömömre második hátulról az a jelenség, amikor valaki sok cuccal áll sorba, és nem engedi maga elé a mögötte állót, állókat. Szerintem pont az a modortalanság, ha valaki ugyanúgy végigállta a sort, mint mi, és elvárjuk, hogy maga elé engedjen. Miért tenné? Egészen zárásig engedhetne maga elé mindenkit, pedig neki ugyanúgy joga van ahhoz, hogy megvegye, kiváltsa, feladja, megtöltse, amivel kivárta a sorát.
Érdekes, hogy a kommentekből arra számítottam, kicsit máshogy alakul az élboly. A zebrán át nem engedést vártam első helyre, de ugyanilyen meglepetés ért, amikor a lista legvégén kullogókat megláttam. (Az én személyes listám máshogy alakulna, de ez most nem az én véleményemről szólt.) Ebből is látszik, a kommentelők hangját lehet jobban hallani, de nem biztos, hogy az ő véleményük általánosítható is. Sőt, a blogstatisztikámat nézve az olvasók zöme sosem kattint a hozzászólásokra. Talán ez az oka, hogy a terhes nők hasának simogatása annyira hátul végzett, egészen pontosan hátulról a harmadik helyen. Pedig ebben a témában szép számmal születtek kommentek, s már kezdett körvonalazódni bennem, hogy mekkora rés tátong a piacon. A befelé melegítő, kifelé enyhe áramütést produkáló kismamaruha, esetleg a szögesdrótos változat biztos jól fogyna. Na de komolyan, még mindig nem értem, hogy nem zavarhat ez ilyen sok embert. Talán úgy gondolkodtak, hogy ők nem kismamák, és őket ez nem érinti. Mint ahogy valószínűleg a beszéd közbeni mellbámulás sorát is azért ugrották át jó páran, mert nem nők... de magáról a jelenségről egy férfi is gondolhatja, hogy nem túl illendő dolog. Az is lehet, hogy én fogalmaztam meg félreérthetően, ezesetben elnézést kérek.
Hátulról a negyedik-ötödik helyen a gyorséttermekben tapasztalt gondok állnak, asztalstoppolás és tálca otthagyása, aztán a mozgólépcsőn nem jobbra állás (ezt én is külföldön tanultam meg, s azóta zavar itthon), s a beszéd közben mellbámulás következik. Nagyjából épp annyi embert zavar, mint akit nem a gusztustalan "testi eseményekről" való beszámolás (bevallom, nálam ez nem tabu), a fényképbe besétálók illetve a hátizsákkal utazók. Hátulról a tizenkettedik a "nincs kisebb pénze?" kérdés, ez a legtöbb válaszadót szinte egyáltalán nem zavarja. Meggyőződésem, hogy azért, mert annyira általános, s ehhez vannak szokva.
A végtelenségig lehetne folytatni. De ki olvas el ilyen hosszú postot? :) A végére egy-két rövid érdekességet hagytam. Volt olyan, aki végig azt jelölte, hogy "nem gond". Irigyeljük vagy sajnáljuk? Egész véletlenül tudom, hogy ki volt, és feltételezem, valami tudományos statisztika-rontó kísérletet végzett éppen. :) A másik érdekesség, hogy rajta kívül még egy ember van, aki szerint egyáltalán nem gond a gyerekek közelében dohányzás és járulékai, 6 ember szerint pedig nem probléma az ápolatlanság, 7 szerint pedig a városi száguldozás. Érdekes, érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr62204144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása