Antibaby naplója

Antibaby naplója

Gyerekszínészek

2008. január 24. - Antibaby
Bár tényleg úgy gondolom, gyerekként rivaldafényben lenni egyáltalán nem egészséges dolog, a filmművészet mégsem lehet meg nélkülük. Ha a mozi valósághű szeretne lenni, nem tarthatja távol a kiskorúakat a filmezéstől, arról nem is beszélve, hogy sokszor épp az ő jelenlétük hozza meg a sikert, s a magas nézőszámot. Általában ők adják a humort, a vidámságot, a "cukiságot". Gyerekszereplővel közelebb a tuti siker.
Mindig ámultam rajtuk. Azokon is, akik "csak" fel-le rohangáló, a felnőttek orra alá borsot törő rosszcsontot alakítanak, de még inkább azokon, akik mélyebbre hatoló drámai szerepeket is kapnak. Szinte felfoghatatlan, hogyan tud egy 6-8 éves kissrác olyan érzelmeket hitelesen eljátszani, amelyek létezéséről még nem is tud. Ha találkozott is hasonlóval, nem értheti azt még pszichológiai mélységekben.
Mennyire nehéz lehet a rendezőnek, a színésztársaknak, s leginkább a gyereknek. Nem beszélve a munkafegyelemről, hetekig, hónapokig tartó 12-14 órás forgatásokon való egyenletes teljesítésről. Ugyanazt a figurát ugyanolyan jól hozni.
Mindez onnan jutott eszembe, hogy nemrég láttam A csend fogságában című filmet, amelyben egy kisfiú autistát játszik. Szerepe szerint szexuális erőszak áldozata, szüleivel nagy problémák vannak, majd gyilkosságokat lát, nővérével szolidáris, de közben mély fájdalommal átélt igazságérzete van. Ezek egy korabelinek szerintem még átélhetetlen dolgok, s ráadásul a történteket betegsége miatt nem is a hagyományos módon dolgozza fel. Az autista kisfiút alakító Ben Faulkner mindössze egyetlen filmben játszik, fotót alig lehet fellelni róla a világhálón, filmje trailerében nem is említik meg a szereplők közt. Érthetetlennek tűnik ez mindazok után, milyen átéléssel alakítja szerepét. Persze lehet, hogy szülei még csírájában elfojtották a sztárolását.

Sorban jutnak eszembe a gyerekszínészek, akik előtt még le a kalappal:

- Macaulay Culkin, akit a Reszkessetek betörők, a Belevaló papapótló, a My Girl és hasonló vígjátékok után komolyabb szerepekben is láthattunk. A Jófiú c. filmben az akkor még szintén gyerek Elijah Wood játszótársa, aki meglehetősen gonosz, agresszív, ráadásul ravasz és manipulatív. Michael Jackson sikerei csúcsán legjobb barátjának tartotta. Macaulay felnőttként nem nagyon találja a helyét, korán nősült, elvált, drogproblémáitól volt hangos a sajtó, s bár minden évben kap egy-egy szerepet, messze nem olyan sikeres, mint kiskorában.

- Anna Paquin első filmjéért, a Zongoraleckéért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta. 11 éves volt akkor, bár a fotók alapján és a mai hasonló korúakat nézve fiatalabbnak tűnik. Felnőtt, több filmben is láthattuk, pl. az Utolsó éjjelben Edward Norton és Philip Seymour Hoffman társaságában, de véleményem szerint nem alakított akkorát, mint a Zongoraleckében.

- Haley Joel Osment egyik személyes kedvencem. Legismertebb filmjei A hatodik érzék, A jövő kezdete stb., de legelőször a Forest Gump-ban, Forest kisfiaként tűnt fel. A hatodik érzékben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Még csak 19 éves, de már drog- és alkohol ügyeiről lehet hallani.

- Drew Barrymore az E.T. és a Tűzgyújtó sikere után sorra kapta a szerepeket. A sok munka miatt tulajdonképpen folyamatosan felnőttek társaságában volt. 9 éves korára alkoholista lett, 10 évesen már marijuanával élt, 12 évesen kokainfüggővé vált. Később családja segítségével sikerült felhagynia a drogokkal. Napjaink egyik legnépszerűbb színésznője. Nem tudom, miért van így, de mintha sikerei ellenére nem kapna valami jó szerepeket, gyerekként sokkal érdekesebb volt. Bár lehet, hogy ez csak az én véleményem.

- Leonardo DiCaprio is nagyon fiatalon kezdte, korai drámai szerepei többek közt az Ez a fiúk sorsa és a Gilbert Grape című filmekben voltak. Amikor tinédzser voltam, cikinek számított szeretni, pedig akkor, még a Titanic előtt élte fénykorát. Nem anyagi és ismertségi, inkább színészi fénykorára gondolok. Mintha mostanában kapaszkodna vissza. Többször jelölték Oscarra, remélem, egyszer meg is kapja.

- River Phoenix Hollywood nagy reménységének számított. Hihetetlen természetességgel tudott játszani, valószínűleg nagy színész lett volna belőle, ha nem teszi tönkre magát. 18 évesen Oscarra jelölték az Üresjárat című filmben nyújtott alakításáért. 23 évesen halt meg drogtúladagolás következtében.

- Ethan Hawke, aki River Phoenix-szel kezdte, 1985-ben, máig nagy kedvencem. Talán ő az egyik legnagyobb túlélő az egykori gyerekszínészek közül. 2002-ben Oscar-nominált volt a Kiképzés című filmjével.
 
Sokan vannak még, nagyon sokan, Jodie Fostertől Jonathan Brandis-en keresztül Jamie Bell-ig. Mindegyikük egy külön csoda.
Ti kit/mit tennétek hozzá?

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr53309620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása