Antibaby naplója

Antibaby naplója

A dombornyomat

2013. augusztus 17. - Antibaby

Minket is elért a szülővé válás megbolondító hatása, és valamiért ellenállhatatlan vágyat éreztünk, hogy RT talpait kiöntsük gipszből és ajándékozzunk belőle egy-egy példányt a nagyszülőknek. Megvettük hát a Kezes Lábas nevű do-it-yourself pakkot a bababoltban.

Őszintén szólva már az is reménytelennek tűnt, hogy RT 18 éves koráig lesz akár egyetlen nap is, amikor időt tudunk szakítani a műveletre, márpedig akkor már bajosan férne bele a lába a 16x16 cm-es keretbe. Aztán valami csoda folytán egyszer csak lett ilyen nap, RT épp aludt, mint a bunda, végtagjai elernyedve, körme már levágva, tejem lefejve, ettünk-ittunk is, épp csak a háztartás szaladt, úgyhogy alkalmasnak látszott a pillanat.

A használati útmutató alapján még jobban rágerjedtünk, olyan édes volt, ahogy írták: "A nyomat akkor lesz szép, ha segít a modellnek, és a végtagra, ujjanként, majd a lábfejre Ön saját kezével nyomást gyakorol..." Néztem a kanapén békésen szuszogó "modellt", és igen, nagyon akartam, hogy perceken belül láblenyomatot vehessünk róla.

Dris mindent elő is készített: deszka, sodrófa (mi egy sima felületű üvegvázát használtunk), papírtörlő. Aztán elvéreztünk a feladaton.

Már a gyurma (agyag?) kinyújtása is komoly problémát okozott, folyton rátapadt a sodrófára. Aztán bevizeztük a vázát, amitől nem tapadt rá, csak épp baromi nehéz volt elsimítani a felületét, hogy sehol se legyen rücskös. A kinyújtott gyurmalap egyik széle persze magasabb lett, mint a másik, úgyhogy újra és újra korrigálni kellett. Nagyon szenvedősen jött össze, de végül lett egy használható 16x16-os, sima felületünk. Belenyomtuk a keretet és hoztam a gyereket, kínosan ügyelve rá, hogy ne ébredjen fel. Azonban, amint a gyurmához ért a talpa, azonnal elkezdett sírni, jó nagyot rándult és elrántotta a lábát. Érthető, hiszen egy számára új felülethez ért, ami ráadásul nem a testhőmérsékletével azonos melegségű. A lenyomat ekkor még messze nem volt meg, RT csak elkente a felületet a talpával. Kicsit kiigazgattuk és újra megpróbáltuk, határozottabban fogva a lábát, amit újra el akart kapni, de Dris szorította. Valamelyest sikerült belenyomni a gyurmába, ami nekünk nem tűnt keménynek, de egy ilyen pici gyereknek az. Annyira kellett "nyomást gyakorolni" a kis lábikójára, hogy az teljesen elszíneződött, és közben persze egész testét megfeszítve próbálta kiszabadítani magát a kellemetlen helyzetből. Ekkor még messze nem volt annyira benne a gyurmában, hogy ki lehetett volna önteni gipsszel, de már gyerekkínzásnak tűnt, amit csinálunk, úgyhogy nagy egyetértésben abbahagytuk. Az elvett tappancs alatt persze nem lett sima a felület, és még jóindulattal sem lehet állítani, amit a csomagoláson írnak, hogy minden apró részlet látható.

láblenyomat.jpg

Azért, mielőtt visszacsomagoltuk a cuccot, hogy odaadjuk egy hobbi szobrász barátunknak, még gyorsan lefotóztam a próbálkozást.

Végül is mi arra jutottunk, hogy ezzel csak halott csecsemőről lehet dombornyomatot készíteni. Ha valakinek esetleg sikerült mégis pofás eredményre jutni egy élővel, írja meg, és én azonnal beismerem, hogy csak mi voltunk bénák.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr475464831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsó · http://vandorcirkusz.com 2013.08.17. 20:08:11

mi is így jártunk!!! csak mi nem is fekve csináltuk. :-D hanem én fogtam adott magasságban, a férj meg nyomta a kis lábát az agyagba. a gyerek meg ordított. mi arra jutottunk, hogy ez az agyag túl kemény, valószínű, hogy egy sima általános iskolás gyurmával sokkal jobban meg lehetne csinálni, de aztán az ismétlésre már nem vettük a fáradságot.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.08.18. 11:20:14

@orsó: Mi sem fekve csináltuk. A kicsi ugyan aludt (eleinte), de a karomban tartottam a cucc fölé.
A FB-on valaki azt írta, hogy ha először fél óráig puhára gyúrjuk a gyurmát, utána könnyen bele lehet nyomni. Ha egyszer lesz szabad fél-háromnegyed órám, lehet, hogy megpróbálom. Bár szerintem az is a baj, hogy ha RT talpához valami hozzáér, ösztönösen összerántja, "ökölbe".

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2013.08.19. 12:03:16

De legalább van egy fénykép a talpnyomatáról. :D Én megpróbálnám valami festékkel és egy sima papírral. Mármint befesteném a talpát és rányomnám a papírra. De ezek, a mai digitális fényképezés korában....
Most jut eszembe, én is őrzök ilyen lenyomatot, igaz ugyan, hogy az a kezéről van és óvodás korában készült, és az óvodában csinálták. Itt eleve egy tányér modell gipszbe nyomta bele a gyerek a kezét.
A szobrász barátotoknak biztosan lesz jő ötlete.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.08.19. 17:00:38

@Antibaby, az nem baj, az a fogóreflex ;) Nekem sikerült megcsinálni, tök jó lett. Nem kellett nagyon sokat gyúrni...
Ezzel csináltuk: www.brendon.hu/Products/Details/32360

Egy baromi nagy különbség volt: mindezt négy hónaposan, és akkor is csak a lábáról sikerült, az is két részletben...

Azt tényleg nem értem, hogy hogy gondolják, hogy nagyon pici babáról lehet csinálni. Mármint őszintén szólva ez egy nagy lenyúlás szerintem. A kezét nem tudom annyira belenyomni, még a baromi puha cuccba sem, mert egyrészt marhára nem óhajtja kinyitni a tenyerét, másrészt, ha valami új anyaghoz ér, akkor azt meg akarja fogdosni, a lábát meg így is elég erőteljesen nyomni kellett(szerencsére nem fájt neki, azt hallottam volna..), hát azért én nem érzem, hogy szadizni kéne egy gyereket ilyesmiért..
süti beállítások módosítása