Antibaby naplója

Antibaby naplója

Az első Mikulás

2014. december 06. - Antibaby

Na, ez is elkezdődött. Megvolt az első Mikulás, mármint az első, amit meg is tartottunk. Nyáron még vaciláltam, kell-e ez nekünk, de kell. Nem fogom a gyereket olyasmivel riogatni, hogy a Mikulás mindent lát és hall és tud, amit mi a négy fal között. És hogy ha valami neki nem megy, akkor azt majd egy vadidegen vattaszakállútól fogja visszahallani, amikor amúgy is ki kell állnia sokak elé. Ezt én is utáltam, úgyhogy ezt nem csináljuk.
Lehet, hogy megint én vagyok a süsüzizi, de van ennek a Télapó-mindent-tudnak egy kis Big Brother világra nevelős mellékzöngéje, amitől írtózom. Ha ezt lehámozzuk róla, akkor nagyon cuki, ahogy reggel megy a kiscsizmához, meg ahogy megilletődik, amikor a piacon bio almát ad neki (nem szaloncukrot, de jó) a fonott puttonyú, igazi szakállú, csibészszemű Mikulás. Rt egyébként reggel a csizmájának örült, hogy ott találta, ahova este tettük. Az ajándékot mellette (nem fért bele a 22-es lábbelibe, pedig nem hangverseny-zongorát kapott) először nem is vette észre.
Praktikus-lusta anya meg úgy időzített, hogy december 5-én vegyék meg az új csizmát a gyereknek, így tisztítgatni sem kellett.
Vicces, hogy minden milyen imádnivaló és boldogságos, amit korábban nem bírtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr56963143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aa/szvszl 2014.12.16. 20:37:01

olyan szívesen elmondanám minden anyának, aki nagy komolyan előadja, hogy ő nem fog "hazudni" a gyereknek a Mikulásról, mert mekkora hülyeség, hogy miről szól eredendően Szent Miklós legendája. ő nagyon gazdag családba született, de a vagyonát sosem sajnálta megosztani a rászorulókkal. már püspök volt, mikor egyszer az utcán járva egy ablakból hallotta kiszűrődni egy rettentően szegény család fejének, három lány édesapjának panaszát, hogy nem tudja a lányokat kiházasítani, valamelyiküket rabszolgának kell adnia. Szent Miklós másnap éjjel visszament, és egy zacskónyi aranyat dobott be az ablakon, így az szegény embernek nem kellett rabszolgának adnia egyik lányát sem. ez a rákövetkező két évben is megismétlődött, és a család csak annyit látott egyik alkalommal, hogy egy piros palást (a püspöki palást) suhan el a sötétben. Szent Miklós azért adta névtelenül az adományt, mert nem akarta megalázni az édesapát. ennek a történetnek - mindegy, hogy elhisszük-e, hogy megtörtént - a tanítását úgy fogalmazzák meg, hogy az "ingyen kegyelem" elfogadása. a gyermekeknek (és amúgy a felnőtteknek is) meg kell értenie, tanulnia, hogyan fogadja el az élettől azt az ajándékot, amelynek - látszólag - nincsen forrása. ha pedig ez sikerült, akkor ő magának is tudnia kell később így cselekednie - anélkül jót tenni másokkal, hogy arról nekik feltétlenül tudniuk kéne.

rohadtul dühös vagyok ezekre a konzumerista, virgácsos, a "Télapó csak akkor jön, ha jó kisgyerek voltál", krampuszos, ijesztegetős faszságokra, és hogy emiatt az emberek többségében sikerül elültetni, hogy a Mikulás is csak egy felesleges, pénztárcanyitogató, értelmetlen ünnep.

a gyerekeknek, akik amúgy is még a mágikus korszakban vannak, nagyon szívmelengető dolog szerintem ez a kis rejtély, aminek valóban nem a szaloncukor a lényege, hanem a "csodavárás", aztán a boldog, meglepett kis arcok, mikor megtörténik.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.12.16. 23:01:54

@aa/szvszl: Ha ez a sztori lenne a köztudatban, én sem ódzkodtam volna tőle.
Amúgy van egy olyan verzió is, hgoy eredetileg a Mikulás ruhája nem piros, hanem kék volt, és a Coca-Cola írta felül a pirosával... akkor az nem igaz?

aa/szvszl 2014.12.16. 23:15:41

igen, ahogy mondod, nem ez van a köztudatban. sajnos. pedig akkor biztos tök más lenne.

a palást színéről nincs egységes állásfoglalás, a papság ruhaszíne akkoriban még nem volt szigorúan meghatározva, az ikonábrázolásokon valóban megjelenik kék, lila és piros palástban is - de utóbbi gyakoribb, lévén később az vált hivatalossá. gondolom, a Coca-Colás sztori amolyan urban legend, biztos nem ők találták ki a pirosat. az viszont valószínű, hogy a palást és a pásztorbot helyett piros gatyát és kabátot viselő kövér Mikulás amerikai "találmány".
süti beállítások módosítása