Antibaby naplója

Antibaby naplója

Hálószoba

2015. május 10. - Antibaby

Úgy néz ki, építtetni fogunk, bár még nem 100%. Majd erről is mesélek, hogy hogy jutottunk el ide, de csak egy másik bejegyzésben. A háztervezgetés miatt viszont esténként nézegetjük az ötleteket, hogy lehet bizonyos dolgokat kis helyen, de azért élhető körülmények között megoldani. Főleg a pót hálószoba érdekes, ami arra az esetre lenne fenntartva, ha Rt-nak kistesója születne, és nekünk fel kell költöznünk a padlásra, vagy ha ikreink, hármasikreink lennének másodszorra, vagy ha akármi... szóval nézegetünk a házba utólag olcsón, könnyen, gyorsan bepasszintható hálókat. Sok jópofa és kevésbé használható ötletre bukkantunk, meg aztán ott van az a jelenség is, hogy az amerikai home design oldalak a 20 nm alatti szobákat már small bedroom-nak nevezik, ami enyhén szólva idegesítő. Keresgélés közben azonban rábukkantam a legbrutálabb hálóra, amit valaha láttam.

cool-bachelor-apartment-design.jpg(Forrás: The Meta Picture)

 

Mert az még oké, hogy a tetőtér miatt az ágy mellett nem tud felegyenesedni az ember. De az, hogy középen sem, és nincs is olyan, hogy ágy mellett, és kb. csak a lábrész felé tudsz lemászni, ott viszont a tátongó mélység vár... hát, nem tudom. Eszembe jutott pár érdekes eset pl. a részegen hazatérő házigazdáról, a csajozási szokásairól stb., és őszintén remélem, hogy nem alvajáró szegénykém. Itt semmi sem lehet egyszerű.

Filmajánlók

Éjjeli féreg

Ha nincs Kishangleány, ezt a filmet tutira nem veszem elő. A plakátja mélyen befészkelte magát az agyamba, és mivel előre nem szoktam filmekről olvasni, kivéve egyes kimondottan speciális helyzeteket, azt hittem, hogy horror vagy legalábbis valami brutál thriller, a gyengébb fajtából. Nagyon jól tettem azonban, hogy hallgattam a barátnőmre, és megnéztem. Durva és kicsit beteg film, de egészen különlegesnek éreztem. Lekötött, mert izgalmas, érdekes és eredeti. Megbotránkoztató, de nem olyan bicskanyitogató módon, mint mondjuk a Wall Street Farkasa, hanem végig érthető a fickó motivációja, a cselekedetei a saját értékrendjén belül teljesen logikusak, még ha tőlem távoliak is. Ezek miatt tetszett a film, ráadásul sokszor fel is kacagtam, mert bár nem vígjátékról van szó, helyzetkomikum azért akad benne bőven.

Jake Gyllenhaal-t bírom, de soha nem szerepelt a legnagyobb kedvenceim között. Fogalmam sincs, hogy miért. Pedig már több filmben is láttam tőle nagyon meggyőző alakítást, de most sikerült legjobban hatnia rám. Hatalmasat alakít, nagyon átéli a szerepét, bizonyos jelenetekben Christian Bale Harcos-beli játékára emlékeztetett, és az nálam a felsőfokot jelenti.

(9/10, de jó ilyet is írni!)

 

Kódjátszma (The Imitation Game)

Nahát, nahát! Ez egy olyan film, amiről nem írnék semmi jót, ha nem lenne az utolsó kb. félórája. Egy film, ami olyan életrajzi sablonos, amiről a múltkor, A mindenség elmélete kapcsán írtam. Amit nem szeretek, vagy pontosabb úgy, hogy kissé unok. A Kódjátszma számomra abban volt több, hogy meglehetősen hiányos történelmi ismereteimet bővítette, és a végére erős mondanivalót is kanyarintott.

Kicsit spoiler következik, vigyázat! Aki még nem látta a filmet, annak lehet, hogy nem kellene tovább olvasnia!

Az egyébként szerintem nem igazán eredeti és nem túl érdekfeszítő film tulajdonképpen melegfilm is, de ez, bár végig ott bújkál a sztori fő szála mögött, csak a végére bukkan fel teljesen. Ettől lesz érdekes és meglehetősen szomorú a vége, súlyos üzenetet hordozva a mai társadalmak számára is. Talán értéke is ez a filmnek, de akár hibájaként is fel lehet róni az óvatoskodást, hogy így a végére hagyta az információt, hogy főhőse meleg, és ráadásul ez nem csak egy elhanyagolható kis információ az élettörténetében, hanem igen meghatározó a sorsa alakulása szempontjából. Ráadásul a homoszexualitás itt aztán igazán nincs a néző arcába tolva, semmi homoerotikus, de még csak romantikus jelenet sincs, annál csak sokkal kisebb utalásokból derül ki, miről is van szó. Mondhatni, homofób-kompatibilis mozi, talán többek befogadására esélyes így. De azon azért el lehet gondolkodni, hogy miközben az akkori brit társadalom a nácik ellen háborút akart nyerni, ők maguk mennyire hasonló módszereket alkalmaztak a főhősön, mint ellenségeik. Engem az ilyesmi még mindig megdöbbent.

(6/10, a minősége nem hatott meg, de a főhős, Alan Turing sorsa igen.)

(Fotók forrása: port.hu)

süti beállítások módosítása