Antibaby naplója

Antibaby naplója

Hozzátáplálás

2013. november 23. - Antibaby

Megkezdtük az első szilárd (sokszor persze inkább folyékony, de nem anyatej, nem tápszer) táplálék bevezetését. Az első héten vagyunk túl, és én felváltva ugrottam ki a bőrömből a boldogságtól és kaptam kis híján idegbajt.

Soha nem gondoltam, hogy ilyen nagy öröm, amikor a gyereked először nyel le egy kiskanálnyi almalevet. Hát még, amikor a kis szájában megforgat egy kevés reszelt almát. Piszkálgatja a nyelvével, látom, hogy ízlik neki, nem fintorog, nem köpi ki, de nem igazán tudja, mit kellene kezdeni vele. Hihetetlenül aranyos. Egész héten ezen izgultam, pozitív értelemben, és nagyon örültem, amikor láttam, hogy érdeklődik az evés iránt.

Az idegbaj meg az elkészítéssel kapcsolatban jött rám. Sehol nem találtam normális leírást, hogy hogyan is kell elkészíteni a gyümölcs- és zöldségpépeket. Bonyolultabb ételeket simán vagy félsimán megcsinálok, de egy kis céklapároláson és burgonyapasszírozáson elvéreztem. Anyósom jött, tartott nekem gyorstalpalót, ami után felbátorodtam, és amikor sétálni vitték RT-t, nekiugrottam a melónak. Gondoltam, ripsz-ropsz összedobok egy jó nagy adagot, amit le lehet fagyasztani, aztán még alszom is egyet. Hát, majdnem így történt.
Két óra alatt lettem kész a krumplival, amit párolás után is baromi nehéz (nekem legalábbis) összenyomkodni és szitán áttörni. Majd' leszakadt a kezem, úgy éreztem magam, mint azok a nők, akik a folyóban mosnak egy deszkán sikálva a ruhákat. Vagy ahogy gondolom, hogy érezhetnék magukat, ha már egyébként automata mosógépen szocializálódtak volna, és utána kitennék őket a folyópartra, hogy "mossatok, de makulátlan legyen ám!". Nem akarom, nem akartam elhinni, hogy 2013-ban nincs ennél modernebb megoldás, mint villával összenyomkodni és szitán átpaszírozni. Persze a gyerekért megcsinálom, ha kell, de ha létezik egyszerűbb és kényelmesebb módja, miért ne választanám azt!? Aztán, amikor már tiszta vörös volt a kezem a sok nyomkodástól, leesett, hogy mekkora hülye is vagyok. Bohózatba illő jelenetet rendezek a konyhában, amikor úgy kellett volna kezdenem, hogy összeturmixolom (botmixerelem), és utána, folyósan passzírozom. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen béna, és mindenki másnak ez már elsőre is ujjgyakorlat? Most már bele fogok jönni, de nagy hibám, hogy ha valamit nem élvezek annyira és szeretnék gyors eredményt látni, aztán mégsem sikerül olyan könnyen, akkor ideges leszek tőle. Ez is ilyen volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr75652609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.23. 21:02:16

Ööö, és miért kell a turmixolás után még átpaszírozni? (Sosem szoktam.)
Én is tanácstalannak éreztem magam, aztán választottam egy babaszakácskönyvet, és azóta boldog az életem. :) Van egy rendszer, és ahhoz tartom magam.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.23. 21:04:11

őőő...Azért örülök, hogy hamar rájöttél a megoldásra ;)
Mondjuk nekem a gasztró doki is azt mondta, hogy azé' legyenek darabok abban a kajában...
Egyébként kábé egy deci kajához össze kell koszolni legalább három edényt (lábos, keverő, botmixer), szóval könnyebb nem lesz :(

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 21:08:47

@atl: Egy csomó kismamát megkérdeztem, és senki sem szokta. Én sem akartam, de anyósom nyomatta, és amikor megcsináltuk, azért láttam, hogy mekkora a különbség állagban. Pl. a krumpli nagyon darabos marad még a botmixer után is, és mivel RT még egyben nyeli le, amit a szájába teszek, szerintem is pocakbarátabb így. Lehet, hogy egy hónap múlva már nem csinálom.
A babaszakácskönyvekről hallottam, hogy jók. De azok nem akkorra valók, amikor már minimum két zöldséget egyszerre tudsz adni? Én most még csak ott tartok, hogy egyesével ismertetem meg a zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 21:10:00

@mimke: Hm, és miért kellenek bele darabok? Meggyőzhető vagyok, mert én is a kevesebb meló felé húzok, csak nem szeretném, hogy ne tudja megemészteni.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.23. 21:16:09

Már bocsánat, de az hülyeség, hogy azért kell passzírozni, hogy könnyebben eméssze. Azért szokás passzírozni, hogy ne nyelje félre...A kicsilány első krumpliját egészben kapta, ami annak rendje és módja szerint megjelent a pelusában. De ez normális, a lé is valószínűleg megjelenik, csak nehezebb észrevenni. Amúgy a gyermekek ügyesek, megoldják. Némi öklendezéssel túl voltunk ezen az időszakon. Van néhány szabály, amit érdemes betartani, ha egészben akarsz neki kaját adni, de nekem sokkal megnyugtatóbb volt, mint mondjuk törtkrumplit adni, ami aztán a torkán akadhat. Így pontosan akkorát harapott le belőle, amekkorát le tudott nyelni. Bár tény, hogy mi azért akkor kezdtük, amikor már ülni tudott és volt két foga...

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.23. 21:18:22

Szerintem W. Ungváry Renáta könyve nagyon jó, mondjuk nekem csak az van meg. És a 0. hónaptól ír a gyerek táplálásáról, van benne táblázat, és egy csomó ötletet ad, hogy hogy ne kenje össze az ember az egész konyhát...Mert én mondjuk ezt érzem a legnagyobb szívásnak...Ha kétszer meleget főzök neki, akkor folyton mosogatni meg takarítani kell :(

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.23. 21:21:08

Bocsánat, azt hiszem kicsit túl kategórikus voltam, szóval úgy kellett volna kezdeni a mondatot, hogy én úgy tudom, azért kell passzírozni....

de tényleg nem viseli meg a gyomrukat, csak egyszerűen áthalad a rendszeren az első pár kaja...Amennyi "anyag" a léből, annyi az egész kajából is átmegy...

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 21:23:52

@mimke: Te tudod, hol lehet erről alaposabban tájékozódni? Semmit nem találtam az elkészítésről, csak mindenhol azt, hogy milyen zöldség-gyümölcsöt adhatok, milyen nem, hány hós kortól.

És akkor miért nem jó a gasztrodoki szerint passzírozva?

Egyébként most ugrott be, hogy azért nem jutott eszembe a turmixolás, mert előző nap anyósom mutatta meg pont ugyanígy krumplival az egészet, és ő azt mondta, hogy a krumplit nem szabad turmixolni, mert nyúlós lesz. Másnap már eszembe sem jutott. Ő kis mennyiséggel mutatta, és olyan egyszerűnek tűnt, csakhogy én sokkal nagyobb mennyiségnek álltam neki, és majd' leszakadt a kezem. De ekkor már eszembe sem jutott a turmixolás, mert nem úgy csináltuk előző nap. :) Asszem, kicsit kialvatlan vagyok, hogy nem használom az agyam.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 21:37:01

@mimke: Ja, most értettem meg az előző kommentedet is a pelusban megjelenésről. :) Azt hiszem, tényleg fáradt vagyok. :D

A könyvajánlót köszi, utána nézek. Én egy vegát szereztem be, arról majd írok bejegyzést, de az is sok mindennel foglalkozik, csak az elkészítési móddal nem. Feltételezem, hogy azért, mert ez rajtam kívül mindenkinek evidens. :)

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.23. 21:37:38

@Antibaby: Nekem a Lila Fügés babaszakácskönyv van meg(Havas Dóra: Születéstől születésnapig), abban benne van, hogy mit hogyan csinálj. (Nekem főleg a mennyit volt nagy segítség.) És vannak benne egyes zöldség/gyümölcs receptek is.

Egyébként a krumpli tényleg nyúlós lesz, ha turmixolod, de a kölköt ez baromira nem érdekelte.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.23. 21:44:18

@Antibaby: Mondjuk mivel én darabos kaját adtam kezdetektől, ezért tényleg nem tudok segíteni...
amit én csinálok az egy lájtos BLW (baby led weaning), de én adok pürét is, és darabosat is...cuki, ahogy fejlődik a finom motoros mozgása, így két hónap után már biztonsággal eltalálja a száját :D Nekem valahogy nem tűnt értelmesnek ez a lötyi készítés, sz..rá pépesítés...

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 22:01:56

@atl: Köszi a könyvajánlót. :)
Az a fura, hogy nekem nem lett nyúlós a krumpli. :) Mondjuk én a pároláshoz használt vízével együtt botmixeltem, az sokat lazított rajta, szerintem.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 22:06:55

@mimke: Nagyon aranyos lehet. :)

Az is érdekes egyébként, hogy kb. nulla irodalma van a tápszeres baba hozzátáplálásának. Mindenhol csak azt írják, hogy az anyatej 6 hós korig elegendő táplálék a babának. Csakhogy sokan kizárólag tápszeresek, és a tápszer, akárhogy is akarja pótolni az anyatejet, azért mégis "rosszabb". Az meg, hogy akkor a korai hozzátáplálás jobb-e vagy a pusztán tápszerezés, valahogy kimarad minden cikkből és könyvből.
Nekem a védőnő és a gyerekorvos is a 4 hónapos korban kezdett hozzátáplálást (szarrá pépesítéssel ;) ) javasolta, először eléggé rázott tőle a hideg, hogy elkezdjük, de látom RT-n az érdeklődést, és már majdnem 5 hónapos... szóval elkezdtük, de nem mondhatom, hogy nincsenek kételyeim, és magabiztosan hasítok előre. :)

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.23. 22:35:58

@Antibaby: Nekem ugyanez volt a problémám, hogy mi van azokkal a babákkal, mint az enyém, aki kap ugyan anyatejet, de tápszert is. Végül én is 4,5 hónaposan kezdtem el nála, de az elején nem volt nagy siker, mert a hülye reszelt almát erőltettem (mert mindenhol azt nyomatják), aztán kiderült, hogy az volt a baj, hogy nem szereti a reszelt almát (a pároltat igen, csak eszembe sem jutott párolni), ellenben például az őszibarackért oda van.

Szóval kitartás. És ha valami nem ízlik RT-nek, akkor egy laza mozdulattal ugorj egy másik kajára.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.23. 22:40:35

@atl: Köszi. Sajnos az őszibarackról lecsúsztunk, amikor még szezonja volt, más dolgokkal voltam elfoglalva, és nem fagyasztottam le.
Hű, tényleg mindenhol az almát nyomatják elsőként, és az elég rossz lehet, ha azt látod, hogy nem szereti. Pont azt, amivel kezded.
A te babád most hány hónapos?

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.23. 22:45:49

@Antibaby: 5,5 hónapos. Talán egy hónappal lehet idősebb RT-nél.

Én egy csomó mindent fagyasztottam le, még egy rakat szuper édes reszelt almát is... :D

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.23. 23:10:47

:D
Ez ilyen zugbio, mert tuti vegyszermentes (saját), de tanúsítványa nincs. :)

Amúgy majd belecsempészem ám valami más gyümölcsbe később, hátha úgy megeszi!

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2013.11.23. 23:16:03

Először ott akadtam fenn, hogy pároltad a krumplit? Én azt simán főztem, ahogy magunknak is tenném krumplipüréhez, csak só nélkül. Persze, ha a kettő ugyanaz, akkor bocsi :)
Szerintem, ha apróra vágva megfőzöd a krumplit, akkor azt krumplitörővel+főzővízzel simán olyan állagúvá varázsolhatod, hogy RT barátian megismerkedhet vele. És a turmix is: persze, nyúlós lesz, de most még nem az a lényeg, hogy milyen az állaga, hanem, hogy a bébi hozzászokjon. Aztán később önmagában úgyis ritkán fogja kapni, csak arra használod, hogy a babakaját sűrítsd vele. És akkor is turmixolni fogod valószínűleg, csak akkor már egybefőzve minden mással is.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.24. 20:04:39

Mindent párolok, mert a főzéstől sokkal több vitamint veszít. Egyelőre kis vízben párolok, de már tervben van egy pároló beszerzése. Nekem ez fontos. :) Jelentős különbség van a főzött és párolt zöldségek közt.
Krumplitörőm nincs, nem is lesz erre a kis időre, amíg RT-nak pürét adunk. Mi magunk nem használnánk.
Botmixerrel csináltam végül a krumplipépet, és kicsit sem lett nyúlós. Lehet, hogy turmixgépben az lenne, nem tudom, de nekem a botmixer elsőre szimpatikusabb.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.24. 20:12:56

Most néztem bele W. Ungváry Renáta könyvébe, ő meg sütőben sütve ajánlja a krumplit. És ne golyózzon be az ember. :)

bogaar 2013.11.24. 20:58:07

Nekem nagyon tetszett a témában Felicitasz blogja, ez a két bejegyzés vág ide, bennem elég jól helyrerakta a dolgokat. Ír a hozzátápálás elkezdéséről meg tápszeres babákról is:
felicitasz.blog.hu/2011/01/28/hozzataplalas_etelek_4_8_honapos_kisbabaknak
felicitasz.blog.hu/2011/01/25/hozzataplalas_mikor_kezdjem_el_mivel

Amúgy én vagyok itt a Lusta Anyu, mert én 1-2 főzős nap után inkább bevásároltam bébiételből. Babylove bio a DM-ből. Meg Alnatura nagyüveges, nem bébikaja, de bio gyümölcspép (500g, olcsóbb). Amíg az elején 8-10 kanállal evett csak, addig napokig kitartott egy üveg, aztán kész. Úgy gondoltam, kár az egész konyhát összepiszkolni annyiért.

Mostmár főzögetek, mert sokat eszik, és így már megéri. De nagy adagban főzök, 3-4 féle zöldséget parányi sóval (mindet külön edényben), botmixert nekik, aztán bébiételes üvegekbe töltöm őket, és naponta úgy keverem az egyes komponenseket, ahogy épp kedvem tartja. Eleinte tápszerrel hígítottam a főzelékeket, anyósom ötlete volt, és be is jött, a gyerek csak úgy tolta befele.
De most kedvet csináltatok nekem a babaszakácskönyvekhez is, lassan aktuális is lesz!

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.24. 21:04:34

@bogaar: Osztozom a lusta anyu szerepben, én is arra hajtok, hogy lesznek majd bébiételek is a polcon (pl. Hipp Bio), de. Egyrészt azt hallottam,hogy ha csak bébiétellel vezeti be az ember a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor azoknak a kicsit spéci ízéhez szokik a gyerek, és nem biztos, hogy utána megeszi majd az otthonit. Úgyhogy én csak időnként adnék neki bébiételt. Másrészt pusztán krumpli nincs is üvegesben, de ma amúgy is kiderült, hogy önmagában nem eszi meg (meg is értem), úgyhogy azt holnaptól almával keverem. Bébiételben ilyet nem találtam, hogy burgonya-alma.
Egyébként nincs az, hogy az első alkalmakkor, amikor csak 1-2 kiskanálnyit eszik, a bébiétel nem fogy el a lejárati idő alatt? Felbontás után csak 2-3 napig tartható el, úgy tudom. Le lehet ilyenkor fagyasztani a maradékot, gondolom... ilyenekre utazom én is. :)
Az üveges céklalevet meg már meg is vettem, mert emiatt nem fogok gyümölcscentrifugát vásárolni.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.24. 21:05:11

Ja, és köszi a linkeket. Az egyik cikket a kettő közül már olvastam, a másikat meg majd most.

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.24. 21:15:37

@Antibaby: A krumplit a lila fügés szerint is héjában kell sütni. Ha belegondolsz úgy tényleg sokkal ízletesebb.
Viszont én egy szem krumplit nem szoktam (40 percig) sütögetni. Ha mást is sütök, akkor beteszek párat mellé, de egyébként én is párolni szoktam.

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2013.11.24. 21:20:46

@Antibaby: A bébiételt a felnyitástól számított második napig lehet a gyereknek adni. Nálunk 3 nap alatt simán megevett egy üveggel, már a legelején is. És Hipp-ből vannak pici üvegesek is.

(És akkor ebből az is kiderült, hogy én is adok neki bébiételt, ha pl. nem itthon ér bennünket a kajaidő.)

kicsinap 2013.11.24. 21:23:34

Én turmixolok, nekem van egy kicsike turmixom, pont annyi fér bele amennyit megeszik most a ded, kb. 280 ml-t. Azért jobb főzni, mert a főzőlét fel lehet használni a turmixoláshoz, ha nem teszed, borzasztó, száraz, tömény és fojtós lesz, nem fogja megenni. ELég sok főzőlét kell használni.
Krumplit nem lehet fagyasztani (remélem még időben szólok), mert nagyon szar íze van felengedve, olyan kásás. Ezért én úgy fagyasztok, hogy krumpli nélkül, a krumpli frissen adom hozzá. Bár eléggé leszoktam a krumpliról, mert édesburgonyát adok a gyereknek, ami sokkal több értékes anyagot tartalmaz, és minden olyat megeszik vele, amit krumplival nem akart (pl. spenót, sóska).
Bébiételt egyáltalán nem eszik, talán egyszer adtam neki, amikor kirándulni mentünk.
AZ én legkisebben eleinte a gyümölcsoket nem fogadta el, mert jött a foga és a savas gyümölcs nagyon bántotta.
AMiket én első körben adtam:
sütőtök (ezt lehet krumplival vagy édesburgonyával kombinálni és almát is lehet hozzá adni azt imádják úgy, almát főzés nélkül, nyersen)
cékla (kuktában célszerű megfőzni, mert kemény marad és mindenképpen kell hozzá krumpli vagy édesburgonya, mert különben nem lehet simára turmixolni, és almát is rakok hozzá, úgy jobban szeretik).
édesburgonya
répa
alma
őszibarack
gesztenye

Sokan használnak amúgy botmixert is, én nem szerettem, nekem nagyon bevált ez a kicsi turmix.

Van olyan bébiétel, hogy alma-burgonya, utálták. Ellenben az alma-édesburgonyával isteni finom. Még a nagyoknak is kellett csinálnom.:-)

ÉN mindent főzök, szerintem nem annyira nagy gond, és sokkal több a tápértéke, mint a bolti cuccoknak. És nem egyen ízű.

kicsinap 2013.11.24. 21:25:55

Ja, arról nem beszélve, hogy anyagilag sem mindegy, az enyém egy ebédre 1,5 üvegnyi bébiételt tolna be, az egy vagyon lenne.

kicsinap 2013.11.24. 21:27:09

Én még úgy tanultam, hogy sót 1 éves kor alatt nem szabad egyáltalán használni, mert nem tesz jót a babák veséjének. ÉN nem használok, és nagyon ízletes és finom minden így is.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.24. 21:46:58

Köszönöm, kicsinap, neked is. Volt újdonság számomra abban, amit írtál.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.24. 22:57:45

A kismama babakonyhájában két oldal van a tápszeres táplálásról, és több helyen is említi. Én úgy tudom, hogy nagyjából ugyanaz vonatkozik rá, mint az anyatejre, hogy azért nem javasolják, mert a kicsi bélfala még túlságosan "áteresztő" és olyan fehérjéket is átereszt, amit nem kéne.

Sütni ugyanolyan jó, mint párolni...

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.24. 23:01:00

egyébként ezt még tegnap akartam írni, csak valahogy bennragadt..Ahogy elnézem azóta egy csomó mindenre jött válasz ;)
Most már zöldfűszereket lehetne adni, de sót még jó darabig nem fogok. Azért a hippet is meg kell nézni, meglepően sok bébiételben van pl. cukor.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.24. 23:20:48

@mimke: Igen, pont ma néztem, hogy van olyan Hipp, ami cukros, és van, ami hozzáadott cukortól mentes.

kicsinap 2013.11.25. 09:36:33

Én anno még az első gyereknél univer bébiételt adtam, azokban mondjuk kevsebb van, ha jól rémlik csak 160 grammosak, de mind cukormentes. Az sem volt mind élvezhető minőség, de pl. az egyik fiamnak az őszibarack-alma a kedvence volt, meg a sütőtök-ama (mindig sárga volt az orra.:-)

kicsinap 2013.11.25. 09:38:39

Ja még akartam írni, hogy ma már úgy gondolják, hogy a hozzátáplálással nem érdemes 6 hós korig várni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 4 hónaposnak 200 ml szilárd kaját kell lezúznia és rögtön ki kell váltania tápszeres/anyatejes kaját. De kóstolgatni, ízlelgetni nyugodtan el kell kezdeni, semmi előnyét nem találták annak, ha valaki 6 hós korig várt. A glutén dologról gondolom olvastál már, bár ha nem kap már semmi anyatejet a kisfiad, akkor nem tudom mi a helyzet.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.25. 15:49:59

A glutén dologról? :) Azt hallottam, hogy hamar be kell vezetni, 5-7 hós kor között, mert különben allergiás lesz rá. Mondjuk van, aki szerint mindenki allergiás rá, csak különböző mértékben. TEgnap meg azt olvastam egy másik internetes oldalon, hogy 17-27 hónapos kor között szabad csak glutént adni. Szóval semmi nincs, amiben minden szakértő meg tudna egyezni, de én a glutént tervezem bevezetni, kb. egy hónap múlva. Erre gondoltál, kicsinap?

nennial 2013.11.25. 18:51:01

Antibaby, szerintem feleslegesen bonyolítod a saját dolgod. 8 hónapos lányomnak sosem passzíroztam, és még él :)
Ha ennyire aggaszt a dolog, esetleg vegyél az első időszakban (hónapban) bébiételt, azokból az egész kicsiknek valók nagy része passzírozva van... (Rossmannban van saját márkás bio, só cukor, adalék, színezék, tartósítószermentes).

Egyébként nekem azt ajánlotta a védőnő, hogy: 1. hónap: csak gyümölcs, utána 2. hónap zöldségek a 2. étkezéshez, 4. hónaptól jöhet a husi.

Én mindent a botmixerrel nyomtam át, tök jól le lehet pépesíteni vele minden párolt dolgot, meg a friss gyümölcsöt is. A babának szemmel láthatóan ugyanannyira megfelelt, mint a (ritkán kapott) passzírozott bébiétel, nem érzékeltem különbséget. Szerintem teljesen mindegy, hiszen mi sem rágjuk össze pépesre a falatokat, sőt közel sem annyira, mint a turmixolt kaja...

Ja és igen, először én is pároltam a zöldségeket (amíg rá nem jöttem, hogy a főzés gyorsabb, és a főzőlére úgyis szükség lesz a higításhoz, mert különben fojtós lesz a püré, úgy nem tudja megenni a baba - szóval ha nagyon tanácstalan vagy, vegyél bébiételt és nézd meg az állagát összehasonlításképp).

Szóval szerintem ne szállj be a "még jobb anya" versenybe, és ne nehezítsd a dolgodat (anyós meg hadd gondolja, hogy bőszen passzírozol, ha szerinte az a jó) :).

Őszintén szólva nem is értem a problémát, amit felvetettél - nekem napi 10 percet vesz igénybe a babakaja készítés, pedig majdnem minden nap friss készül. Mos-hámoz, főz-turmixol-etet :) Ennyi. ne bonyolítsd túl :))

Üdv: n.

kicsinap 2013.11.25. 20:49:33

Ez érdekes, pl. nyugati országokan mindenhol a zöldségekkel kezdenek. AZ én legkisebb gyerekem eleinte egyáltalán nem ette meg a gyümölcsöket. A húst is jóval korábban ajánlják, mint a negyedik hónap, általában annak, aki korán kezdte 6 hós kortól, aki 6 hósan kedzte 7 hós kortól.

Glutén, 4-7 hónap között ajánlják, de úgy van értelme, ha szopik még utána a baba 1-3 hónapot, mert a védelem úgy alakul ki. Ezért írtam, hogy nem tudom mi van olyankor ha egy baba nem szopik egyáltalán.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.25. 22:16:59

@nennial: Áh, szó nincs versenyről meg anyósnak megfelelésről. Ő úgy jött a képbe, hogy nem tudtam, hogy kell csinálni, és megmutatta, a saját, régi tapasztalatai alapján. Magamnak szeretnék megfelelni, szerintem ezzel sokan így vannak. Ha ebből a bejegyzésemből az jött le, hogy túlaggódom a dolgokat, akkor az torz kép.

A könnyítésre hajtok én is, ahogy mondod. De azért vannak bizonyos dolgok, amik fontosak nekem és ezekért hajlandó vagyok egy kicsit többet vállalni. A kaja minősége nekem ilyen.

Ebben a két nappal ezelőtti sztoriban azzal okoztam a problémát magamnak, amivel pont könnyíteni akartam. Hogy nagy adagnak estem neki egyben, rutintalanul. Nincsen egyébként semmi gond, egyfajta öniróniaként írtam le, hogy mit bénáztam vele. Azóta már szert tettem némi rutinra, meg már arra is rájöttem, hogy ez az egész burgonyakészítés és fagyasztás tök felesleges volt. Még ha valami más zöldséggel vagy gyümölccsel csináltam volna... de hát ezt a leckét is meg kellett tanulnom. :)

A passzírozást megtartom, ha nem is örökre, de kisebb mennyiségnél nem nehéz és sokkal jobb állagú a végeredmény. Most, hogy már belejöttem, így látom. Szerintem egyébként emészthetőbb is a kicsinek. A darabos alma visszajött valamelyik nap, kihányta. Persze, sokan túlélik a darabost :), de azért vannak fulladások is. Nem kell parázni ilyesmin senkinek, de egyelőre passzírozni fogok, már ráéreztem és tetszik a végeredmény.

Szerintem mindenki a saját lelkiismerete szerint csinálja!
Én erre fordítok nagyobb figyelmet (lehet, hogy feleslegesen), más meg másra (lehet, hogy feleslegesen). Ételben nekünk nagyon fontos a minőség, és ha azon múlik a vitamintartalma megőrzése, hogy párolom, akkor ennyit megteszek. Egyébként erre nem panaszkodtam, semmivel sem nehezebb párolni, mint főzni, szerintem. Lé pedig a párolásnál is van, hiszen a gőz vízből lesz, és vissza is csapódik. A zöldség alatt vagy a zöldségpároló tálca alatt (attól függően, ki mivel párol) ott lesz, úgyhogy azzal tudok higítani. Vagy más esetben akár vízzel is, ez nem gond.

kicsinap 2013.11.25. 22:41:32

@Antibaby:
Most én nem vágom a dolgot, de ha turmixolod csak simán akkor mi baja lesz? Mert nekem totálisan egynemű lesz, semmi darabosság nincsen benne, max. ha én úgy hagyom (enyém már 7 hós múlt és már nem igényli, hogy olyan bébiétel állagú legyen a cucc)

Passzírozni max. a borsót szokták, hogy ne legyen benne héja, de azt is csak egy ideig, utána a héja is mehet. Na én attól úgy kivoltam mé gaz első gyereknél, hogy a többinél megmondtam, hogy majd akkor kap borsót, ha már eheti a héját is.:-) Amúgy már kapott, de csak ár szemet dobtam a répa és az édesburgonya mellé, nem lett semmi baja.

Én sütőtököt pl. fagyasztok, mert egy tök 2-3 kiló, megsütöm, akkor azért egyszerre nem eszi meg..-) 15 dkg-os adagokban fagyasztottam, ahhoz szoktak frissen hozzáadni az édesburgonyát meg az almát. MEg fagyasztottam még a nyáron a saját barackunkból, meg meggyből, meg anyukám céklájából, meg bio répát, valahogy nincs mindig és inkább amikor volt vettünk sokat. Na meg nálunk már a kicsi hús adagok is ott vannak a mélyhűtőben. Alig férünk el benne...
Ma gesztenye-alma-édesburgonyát evett a fiatalember, úgy tátogott, hogy még az ujját szopni is elfelejtette közben.:-) (Úgy eszik ő is, mint a harmadik gyerekem, hogy közben szopja az ujját is. egy falat egy ujjszopás)

kicsinap 2013.11.25. 22:44:14

Bocs a sok félregépelés miatt, nagyon rossz a billentyűzetem.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.25. 23:02:32

@kicsinap: Nem lesz semmi baja. Mielőtt félreértés lenne, én senkit nem szerettem volna rábeszélni a passzírozásra. :) Csak én rájöttem, hogy nekem úgy jobban tetszik. Más az állaga, simább. Ezt nem tudom jobban leírni, de ha egyszer kipróbálod, szerintem meglátod. (Bár 7 hós gyerek mellett tényleg nincs értelme, ne tedd! (: ) Később én sem fogom, csak most még kicsi és nekem így jobban tetszik és megnyugtatóbb. Ennyi.

kicsinap 2013.11.25. 23:10:01

@Antibaby: Megmondom őszintén nekem eszembe se jutott volna, hogy még ennél is simább állagú legyen a kaja..-) Pedig mi is 4 hósan kezdtük, igaz nagyon nem akart menni az elején, ha valaki akkor azt mondja, hogy ez a gyerek így fog mindent, de mindent megenni és ilyen mennyiségekben körberöhögöm.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2013.11.25. 23:39:24

egyébként azért szokás zöldségeket adni először bizonyos helyeken, mert a gyümölcs savassága nem jön be minden babagyomornak...Ez is egy iskola ;)

kicsinap 2013.11.26. 07:54:52

@mimke: Így van, nekem az ötödik gyerekemnél kellett ezt megtapasztalnom.:-) Meg ő nagyon korán fogzott, 7 hós és már 5 foga van és újabb három jön, szóval neki nagyon bántotta az ínyét a savas gyümölcs, már akkor rázkódott, meg sírt, amikor még csak hozzáért a kaja. Szóval én pár kísérlet után áttértem a zöldségekre.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.26. 10:50:19

Nekem is szimpatikus lenne, hogy először zöldségeket adjak. Mondjuk most már mindegy.

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2013.11.26. 20:17:38

Hű micsoda indulatokat váltottál ki :)))
Egyébként azt elfelejtettem írni múltkor, hogy az a legjobb, ahogy most is teszed: Magadra hallgatsz :)

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.11.26. 22:22:52

@kishangleany: :) Nem tudom, lehet-e passzírozással világháborút kirobbantani. Remélem, nem. :)

isolde 2013.11.29. 15:15:16

Jé, én megfőzöm az akármit, főzőlevestül beleteszem a turmixgépbe (nem bot, hagyományos), jó sokáig megy benne, kiveszem, jégkockatartókba megy, és onnan adagolom. Én a Kismama babakonyhája c. könyvből dolgozom :)

nennial 2013.12.01. 18:30:17

Nem teljesen értem ezt a lelkiismeretre hivatkozós dolgot, mert ha leturmixolod, akkor NINCSENEK benne darabok. Még sosem készítettél banánturmixot turmixgépben? Mert pont olyan lesz a babkaja is. Hasonlóan "sima", mint a passzírozott, de darabok biztos nincsenek benne, sima, könnyen emészthető (ennél már csak akkor lenne könnyebben emészthető, ha félig megemészteném előtte). Szóval ezt a fulladással ijesztgetést abszolút nem értettem. Ez a "mindenki lelkiismerete szerint" meg tipikusan a "ki a jobb anya verseny" szereplőinek szövege.
Bántónak érzem, mikor ilyeneket írsz :(

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2013.12.01. 22:43:52

@nennial: Valamiért mi rendszeresen nem értjük egymást, amit nagyon sajnálok. Én legalábbis azt érzem, hogy gyakran félreértesz. (Tudod, már a másik blogban is.) Nem értem, miért kell magyarázkodnom. Én biztosan nem akartam senkit bántani azzal, hogy passzírozok :), mégis már az előző kommentedben is úgy éreztem, hogy kicsit rám támadtál ezzel a versenyanyasággal. Tudod, pont ezért nem járok fórumokra sem, mert annyira idegesítő, hogy egymást osztják a nők csak azért, mert különbözőek a szokásaik. Azt az elvetemült mondatomat, hogy "szerintem mindenki a saját lelkiismerete szerint csinálja!", természetesen úgy értettem, hogy ki-ki döntse el, mi a szimpatikus neki. Meg még úgy, hogy engem ez nyugtat meg, hogy így csinálom, és nem hiszem, hogy ezzel bárkit is zavarnék. Más meg csinálja másképp, én abba biztosan nem szólnék bele. (Már azt sem értettem, miért olyan fontos neked, hogy ne passzírozzak (ha ez nekem így jó), amikor én senkinek nem mondtam, hogy csinálja úgy, ahogy én.)
Semmiképpen sem értettem úgy, ahogy te értelmezted, hogy aki nem passzíroz, az nem elég lelkiismeretes anya. Pont egy mondattal előtte írtam, hogy ne parázzon senki ilyesmin, mint a fulladás.
Visszaolvastam, és úgy is lehetett értelmezni, ahogy te tetted, az írott szöveg hangneme sokszor az olvasó hangsúlyozásán múlik. De nem kellene rólam élből a legrosszabbat feltételezni, mert az meg nekem bántó. Nagyon meglep, hogy személyes sértésnek vetted a kommentemet, és azt látod akár ebben a bejegyzésemben, akár a blogomban, hogy én beszálltam az anyaversenybe. Meglehetősen távol áll tőlem.
Kérlek, próbáld meg más hangsúllyal olvasni, úgy általánosságban, amiket írok, mert azon sok múlik, és részemről nem szeretném, hogy mindig egymásnak feszüljünk. Ez egy ártatlan, "magamat kigúnyolom, ha kell..." típusú, valamint egy pillanatnyi dühömet kiíró bejegyzésnek indult. Sosem gondoltam volna, hogy annyi provokatív téma után épp ebből lesz ilyen hangvételű vita.

nennial 2013.12.02. 10:14:22

Igazad van, túlságosan belementünk ebbe az egészbe, és rossz irányba fordult a dolog valahogy. Lehet, hogy tényleg mindig félreértelek valamiért... Sajnálom :(

2013.12.02. 19:26:22

Passzírozzál nyugodtan! :-) Legalább megtudtam hogy 2 sz van benne
süti beállítások módosítása