Antibaby naplója

Antibaby naplója

Spontán, low budget játékötletek

2014. október 05. - Antibaby

Most, hogy itt az ősz, és már az időjárás sem mindig kedvez a sétának vagy a homokozó szélén ücsörgésnek, kicsit több időt töltünk Rt-val kettesben, a lakásban, a játékaival és egymással, mint máskor. Ilyenkor előfordul, hogy hamarabb megunja az összes eddigi bevált játékot (legyen az tárgy vagy valami közös mókázás), mint máskor. Próbálok bevetni mindent, hogy lekössem, legalábbis jobb napjaimon. Az is fontos, hogy engem is lekössön, amit csinálunk, mert unatkozni én sem szeretek.

Az elmúlt hetekben 3 olyan játékötletem támadt, amit úgy gondoltam, megosztok itt is, hátha másnak is segítséget jelent.

1. Próbáltam egy kis "prezentációt" tartani Rt-nak a színekről. Ez mondjuk jobban szórakoztatott engem, mint őt, de talán valamit nála is ér. Külön csoportokba pakoltam a piros, a kék, a zöld és a sárga játékait, aztán beszélgettünk róluk. Azaz én duruzsoltam a fülébe, ő pedig ilyenkor nagy szemekkel figyel. 

jatekotlet1.jpg
2. Eszembe jutott, hogy egyszer általános iskolában az volt a házi feladat, hogy készítsünk valami hangszert mi magunk. Én egy ilyen gumizott dobozkát vittem be (anyukám ötlete volt, nem az enyém, de asszem, ezt már bevallhatom, elévült azóta). Nagy sikert aratott, ezért Rt-nál is bepróbálkoztam vele. Eleinte nagyon jónak tűnt, pengette a gumihúrokat a kis ujjaival. Aztán elvadult a buli, Jimmy Hendrix reinkarnációjának gondolta magát, és a fogával kezdte tépni a húrokat. Akkor elmondtam 161x, hogy nem szabad, majd végül kénytelen voltam elvenni tőle a hangszert, mielőtt kicsúzlizza valamelyik szemét.

jatekotlet2.JPG
3. Pohártartós gumimatracba sokaknál lapul a szekrényben, azt hiszem. Lehet dugdosni, pakolászni bele kis játékokat, aztán újra kivenni őket és áttenni másik lyukba. Érdekes, mert ahogy rámászik a gyerek a gumimatracra, az egyensúlyát is máshogy tudja megőrizni, mint a padlón. Ezzel még akkoriban játszottunk, amikor járni nem tudott. A legjobban az tetszett neki benne, amikor le kellett ereszteni a gumimatracot. Segített kinyomni belőle a levegőt, és eléggé belelovalta magát, visongatja dobálta magát rajta.

P1230950.JPG

Szívesen fogadok további ötletek szobában töltött órákra, low budget-s, rögtönözhető játékokra. Kint nagyjából megvannak a standard biciklitologatós, labdázós, trambulinban bólogatós szokások, de egyre több a hideg nap, egyre gyakrabban vizes a fű, úgyhogy fogynak a kinti lehetőségek.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr916635499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2014.10.05. 23:05:58

Nálunk az ágyon kergetőzés, és úgy általában is a kergetőzés nagyon menő. Mi rengeteget olvasunk (legalább is a nagy átlaghoz képest, azt hiszem), úgyhogy mindig hozza a könyveket nekem, és lelkendezve mutogatja benne amit felismer. Minden kutya puszit kap. Tőlem is ;)
Nálunk a fejlesztéshez kapcsolódó tornák is vannak, az is vagy fél óra egy nap. Így másfél évesen már sokkal több mindent lehet vele amúgy. Matricázós könyvünk is van (állatokkal), pecsételés is aranyos, csak némiképp koszos tevékenység. Mos már babázik is, a baba mindent csinál, amit ő is.
Alapvetően a mindenfélét dobáljunk mindenhova az működik. A régi spáros törpikéket szokta fel-alá cipelni. Azok sajnos végül egy (játék)lábosban végezték. Cicának amúgy lételeme a dolgok ide-oda cipelése. Fél órákat simán elvan egy papírzacskóval, vagy hogy az egyik szobából a másikba cipeli a törpikéket...
Ja, és a DOBOZ! Egy doboz, amiben ülni lehet, ki-be mászni belőle, annál jobb nincs is! Ha elég nagy, hogy ajtó, ablak legyen rajta, akkor meg aztán az a kánaán ;)

kicsinap 2014.10.06. 13:35:28

Amit nálunk nagyon szerettek, az az akadálypálya építése, és azon való átközlekedés. Főzés. Kap lábosokat, dobál bele diókat (mást is lehet, csak nálunk ő találta meg), kap fakanalat és kavargatja. Ezzel nagyon hosszú ideig elvan, hogy egyik lábosból a másikba dobálja át a diőkat, aztán itt is, ott is kevergeti. Tetőt is pakolgatott rájuk, csak aztán jól össze is törte, azóta tetőt nem kap....
Mindent szeret, ami arról szól, hoyg felnőtt tevékenységet csinálhat. Szeret mosógépbe be- és kipakolni, ugyan ez a szárítógépbe is, porszívózni (teljes extázisba jön), bármit pucolni. Kap törlőkendőt (van egy fél zacskó, ami valahol elült és kiszáradt, abból kap) és lelkesen törölgeti a szekrényeket.
De az az igazság, hogy nekem sosincs olyan, hogy unatkozik. Vagyis még nem volt ilyen, mindig feltalálja magát. Mi is sokat "könyvezünk", kisebb meséket, verseket már végig hallgat, de a nagy kedvenc, hogy mutogatja a dolgokat és mindenről énekelni kell valamit. Ezt képes 100-szor is megismételtetni.
Kintre. Aldiban, Lidl-ben szokott lenni esőruha, ami vízálló, meg gumicsizma is, még bélelt is. JÁrni nyilván egy ekkora gyerek nem tud benne normálisan, de amíg a földön "fetreng" rá szoktam adni. KEdvenc a diók összeszedése, majd szétdobálása (hogy örülök neki.:-). Levelekben gázolás, imádja, ahogy zörög a lába alatt. Kavicsozás. El lehet menni olyan helyre, ahol van gesztenye fa (itt van egy a közelben) azt dobálhatja szét újra, ha összeszedte. Szeret leveleket miszlikre tépkedni. Garázsfeljárókon fel-le futkározni. De ha annyira gáz az idő, vaygy a talaj, akkor simán berakom babakocsiban, szívesen ül benne és elnézelődik.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.10.06. 14:34:47

Köszönöm, akadálypálya még nem jutott eszembe. Hogy kell elképzelni?
Most elgondolkodtam, unatkozás-e az, amit én annak érzek. Hogy már minden játékán (beleértve ezeket a ki-be pakolós, ide-oda hordós, zenekapcsolgatós és hasonlókat is, és a könyveket is, amik nálunk is nagy kedvencek) végigment aznap ezerszer, és már én is elmondtam az összes mondókát sokszor. Olyankor úgy érzem, hogy már azért megy újra egy másik játékhoz, mert unja őket, de arról is továbbáll pár perc után. Nagyon érdeklődő, de nincs egyetlen dolog, ami igazán sokáig lekötné. Mondjuk ebben hasonlít rám. Ja, és ő csak röviden van el babakocsiban, vannak jobb és rosszabb időszakok, most éppen folyton két lábon akar sétálni, ami nagyon jó, csak nem mindenhol alkalmas rá a terep.
Az jó lehet, ha takarít, én is bírnám. :) Mondjuk biztos az is számít, hogy látja-e tőlem, mert amit nem lát, azt nem tudja utánozni sem, ugye. :)
A mosógéppakolás, mosogatógépbe tabletta rakás, gépek ajtajának becsukása, meg a kávéfőzés megy nálunk is, de van, amihez én még aggódós vagyok, vagy ő még kicsi, nem tudom... pl. nem engedem tányérokkal, evőeszközökkel, üvegpoharakkal tenni-venni. Azt majd kipróbálom, hogy adok neki is edényt meg fakanalat, hátha akkor hagy főzni, mert egyelőre csak akkor tudok, ha alszik.
Mielőtt bárki is félreértené, ez nem egy panaszkodós bejegyzés volt, és a kommentemet sem annak szánom, csak keresem az újabb és újabb, számunkra is használható ötleteket.

bogaar 2014.10.06. 20:22:27

Szerintem nagyon jó ötlet, amiket írtál, ameg ami itt a többiek is írtak.
Nálunk is gyakran az van, hogy azt csinálja, amit én. Most beruháztam egy ikeás lábos-szettbe is, így nem az én teflon edényeimet vakargatja egész nap. De felmosás, porszívózás, portörlés, stb. nálunk is játszik. Gesztenye és dió szintén nyerő.
Amúgy én a Pinteresten szoktam nézelődni, nagyon sok jó ötlet van. Pl. ha beírod hogy "toddler play". Én most bababarát gyurmát akarok neki csinálni. Az aszfaltkréta nem jött be, azt mindig meg akarja enni. De a Tescoban kapott hűtőmágnesekkel is elvan egy jó darabig, csak eleinte megsértődött, hogy nem tapadnak a szekrényajtóra, csak a hűtő meg a mosogatógép ajtajára :)

atl · http://vonalfelett.blogspot.hu/ 2014.10.06. 22:38:29

A főzés nálunk is nagyon menő. A legkedvesebb játéka a tefal wokom. Már el sem pakolom a játékok közül, csak néha kölcsönkérem. :) Vannak ikeás plüss zöldségei, de szeret pl. kölesgolyókat, vagy babakekszet főzni. Mondjuk a koktélparadicsomot is szeretné, de azt azért nem engedem neki. :)A franciaágyon ugrálás/bukfencezés is nagy sláger, meg a pocsolyában ugrálás. Ha hagynám, akkor egész nap az autóban "vezetne". Ő is szeret házimunkát végezni (teregetni, söpörni, pókhálózni). Újabban nálunk elkezdődött a mesenézés. Teljesen meg van őrülve a Peppa malacért és a Bogyó és Babócáért.
A könyvek viszont egyáltalán nem kötik le. :(

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.10.06. 23:02:08

@bogaar: Tényleg, a Tesco hűtőmágnesei nálunk is mennek. Először én is azt hittem, hogy csak a hűtőre, mosogatógépre és a mosógépre tapadnak, de a gyerek felvilágosított, hogy az etetőszék lábára, az étkezőasztal lábára és a fitness gépre is. Ja, meg a fürdőkád falára, de fürdeni nem visszük magunkkal őket.

kicsinap 2014.10.06. 23:04:24

Természetesen az üveg akármikkel én sem engedem játszani, meg pakolgatni sem, de a lábosaimban sok kárt nem tud tenni (tetőt leszámítva, de azt most nem kap). Imádja a sodrófát, sokszor reggel az az első, hogy azt kirámolja a szekrényből és hurcolja. Ugyan ennyire szereti a serpenyőket is. Csak figyelni kell hová viszi, a múltkor belerakta a szárítógépbe.:-) ÉN sokat főzök, gyerekkel együtt, hétköznap, mert akkor nem kell ipari mennyiséget, így a hátsó lángok használatával is elkészül az ebéd. Nagyon szereti figyelni. Bár a múltkor meg akartam mutatni neki, hogy hogyan pucolom a krumplit és azt hitte ez is finom hami és jól bele harapott.:-) Utána meg fel volt háborodva, hogy nem kap többet belőle.:-) De én minden gyerekkel főztem együtt, 2 évesen már pucolták a répát, nem késsel, hanem zöldséghámozóval. Szeretnek tésztát gyúrni, szaggatni, kinyújtani a tésztát, tojással kenni, panírozni, kiméregetni a dolgokat. Eleinte persze kell egy idegzet hozzá, de most már komoly dolgokat meg tudnak teljesen egyedül csinálni.
Ja, persze takarítani úgy 6-7 éves korukig szeretnek, utána jön a "miért pont én" meg a "most olyan jól játszom", "még elolvasok egy fejezetet" stb. duma.

Akadálypálya. Földre rakunk nem féltendő párnákat, gombócba gyűrt pokrócokat, sámlit, kanapé háttámláját és azon át kell jutni. Nagyobbnak lehet nehezíteni a dolgot.:-) Ez már nem low budget, de nekünk vannak ún. lépőköveink azzal nagyon jókat el tudnak szórakozni, azon kell átmászkálni, az utolsót, előre vinni stb. A kicsi is próbálkozik már lépegetni rajta.

Mosógépbe belepakolni nem veszélyes, kipakolni sem, ha látnád milyen lelkesen rázogatja ki a ruhákat.:-) Nagyon vicces.:-) Csak néha a szisztémába hiba kerül, mert a már száraz és szépen összehajtogatott ruhákat visszadobálja a gépbe.:-)

Amúgy én nem érzek kényszert magamban, hogy folyton kitaláljak neki valamilyen játékot, ő nagyon jól eljátszik, ha gondja van meg jelez mindig. Az enyém autózik folyamatosan. A bátyusok miatt elég sok autónk van, szóval van is választék. Eltologatja őket, van, amibe lehet pakolni azokba rak, kivesz, van, aminek lehet nyitni az ajtaját, van busz is. Van kis garázs, amibe betolja az autót, meg kiveszi.

Ja ami még eszembe jutott, az a zenélés. De ezt maga találta ki magának, különböző tárgyakat ütöget a fűtőtesthez, meg az asztal lábához és figyeli milyen hangot adnak.

Sétához. A múltkor nekiindultunk sétálni, mert én is úgy ítéltem meg, hogy az udvar most túl vizes, sáros a játékhoz, de csak 2 házat mentünk, mert ott van valamilyen bogyós bokor és azzal elvolt 40 (!!) percet, hogy leszedegette a bogyókat, kupacba, aztán a tenyerembe adtam, aztán elszórta az egészet, majd űjból szedegetni kezdte. Utána még futott párat a kedvenc garázsfejárójánál, megetette a macskát és már mehettünk is be ebédelni.:-) Hú, a macskát is imádja etetni, a száraz kaját egyenként szórogatni neki.

Gyurmázás bevallom nálunk ki van tiltva a lakásból, a nagyobbaknál eleinte engedtem, de miután folyton a gyurmadarabokat kellett kioperálnom a szőnyegből meg a bútorból száműztem kintre. (A benti szandijuk talpán mindenhová széthordták.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.10.07. 00:17:55

@kicsinap: A mosogépbe és -ből pakolás nálunk is kedvenc. Tök jó ötlet, hogy a hátsó platnin főzöl, bevallom, ez nem jutott eszembe, mert a platni mérete alapján szoktam választani, de végül is kipróbálhatom. Rt elvan a lakásban, de ha a konyhában tevékenykedem, mindig odajön és látni akarja, mit csinálok, meg belenyúlni, meg felvetetni magát. Csak azt tudom megcsinálni, amit lehet gyerekkel az egyik karomon. Ez kb. a víztöltés, más alig. :) Persze tudom, leszoktathatnám arról, hogy felveszem és megmutatom, mi van a pulton, de én inkább nem ezt választottam. Ez az akadálypályás ötlet remek, majd bevetem. Köszi.

kicsinap 2014.10.07. 19:55:42

OH, én is fel szoktam venni, de hétköznap nem készítek több órás kajákat, szóval belefér. Amíg tízóraizik addig kezdek neki. Hétvégén már bonyolultabb, de akkor azért legalább a tesói itt vannak és akkor berakom a játszószobába ha nagyon nem tudok haladni tőle.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.10.08. 00:16:27

@kicsinap: Hát, igen, biztos egészen más 2-3-4 gyerekkel minden, mint eggyel. Könnyebbség, hgoy vannak tesók és egymással is elvannak meg tanul a kicsi a nagyobbaktól, de biztos sokkal több feladat is. Neked a legkisebb már egyedül tízóraizik? Az tök jó, de mi még nem tartunk itt.

kicsinap 2014.10.08. 13:14:37

Hát néha szeparálni kell a kicsit, mert mondjuk a nagyok nem annyira örülnének, ha lerombolná valamelyik órákig épített lego alkotmányukat.:-) De legalább annyi, hogy úgy elvan, ha látja őket, meg azért, ha valami gázos tevékenységbe akarna fogni, azt zömmel észre veszik (most kedvenc szórakozása a telefonálás, ha elfelejtem beljebb rakni, meg a szandálja levétele).
Egyedül tízóraizik, na de nem kell bonyolult dolgokra gondolni, nem késsel villával eszik.:-) Gyümölcsöt szokott tízóraizni, azt meg megeszi egyedül. Banánt egészben, almát, körtét felszeletelve, vagy barackot, szilvát kimagozva, szőlőt le is szemezi.
süti beállítások módosítása