Antibaby naplója

Antibaby naplója

Orvos kontra házi diagnosztizálás

2014. október 14. - Antibaby

Be kell vallanom, jó sok mindenről megváltozott a véleményem, amióta anyuka vagyok. Arról már írtam, hogy gyermektelenül mennyire "tökéletes" képem volt a gyereknevelésről, és hogy megvolt a véleményem mások etetési, altatási szokásairól, s csak kevés esetben hajlott pozitívba. Rt születése után néhány héttel már egész máshogy láttam az elveket meg a becsúszó hibákat is, sokkal jobban megértettem a millió féle szülői magatartást.

Most egy másik területen jöttem rá, hogy nem megfelelő a hozzáállásom, és csak remélni tudom, hogy valahogy a családot is rá tudom ébreszteni, hogy vegyük komolyabban, amit eddig nem.

Hadd meséljem el, hátha tanulságos másnak is, bár nem lesz túl izgalmas a sztori, csak piszok hosszú (én szóltam):

Kb. három hete elkezdett folyni Rt orra, de mivel nem volt láza, nem volt rossz kedve, nem lett sárga az orrváladéka, nem aggódtam. Aztán lett láza, lett betegesnek tűnő széklete, rossz étvágya, rossz kedve és köhögött is. Már annyira szenvedett, hogy végül elvittem az orvoshoz. Ennyi tünet alapján azt gondoltam, valami komolyabb influenzáról van szó, és ilyenkor elég gyorsan fel szoktuk keresni az orvost, mivel homeopata doktornőnk van, és minél hamarabb megyünk, annál nagyobb az esély, hogy még megfogható a betegség, és nem kell durvább gyógyszereket is beszedni. Elmentünk hát, és betegségre számítottam, erre kiderült, hogy csak a szemfogak és az őrlőfogak szeretnének kibújni, és azok okoznak ennyi galibát.

Eltelt két hét azóta. Múlt hét csütörtökön elkezdett folyni Rt orra, de mivel nem volt láza, nem volt rossz kedve, nem lett sárga az orrváladéka, nem volt beteges a széklete stb., nem aggódtam. Gondoltam, megint a fogzás. Épp egy másik kisgyerekes családhoz mentünk volna aznap látogatóba. Felhívtam őket, hogy most mi legyen, de ők sem ijedeztek, úgyhogy mondták, menjünk nyugodtan, ennyi "betegséget" a nagytestvér is hazahoz a családi napköziből. El is mentünk hozzájuk. Rt-nak másnapra sem lett láza és semmilyen tünete az orrfolyáson kívül, max. néha köhintett egyet. Dris viszont mondogatta, hogy menjek el vele az orvoshoz, ne maradjunk hétvégére így, hogy nem tudjuk, mi a helyzet. Őszintén bevallom, nem értettem egyet vele. Nem akartam a csak fogzós gyereket ismét betegek közé vinni és a fél délutánt az SZTK-ban tölteni vele. Aztán annyit mondogatta Dris, hogy végül csak elmentem Rt-val a doktornőhöz, tökéletes nyugalommal, hogy semmi baja. Erre kiderült, hogy vírusos hólyagos torokgyulladása van. Kapott is rá homeopátiás bogyókat. Szombatra egész jól lett, mintha egy csapásra elmúlt volna az orrfolyás, orrdugulás. Vasárnap és hétfőn viszont visszatértek a tünetek, és már erősen köhögött is. Mivel a homeo bogyókat csak három napig kellett szednie, ma (kedden) visszavittem az orvoshoz. Megvizsgálta és azt mondta, hogy Rt-nál a hétvége során lezajlott egy mandulagyulladás is, és még a torokgyulladás sem múlt teljesen el, úgyhogy most még 3 napig egy másik bogyót is szednie kell.

Csak azért írom ezt le, mert nagyon sokaktól hallom, hogy "Á, csak egy kis orrfolyás, adok neki Nurofent, és alszik, mint a bunda". De igazából laikusként nem lehet tudni, hogy amikor csak ilyen orrfolyósdik vannak, és nem jár a betegség lázzal és egyéb látványos tünettel, akkor mi bújkál a háttérben. Ők még nem tudják megmondani, ha fáj a fejük, ha hányingerük van vagy szédülnek, vagy ha fáj a torkuk, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak annyi tünetük van, amit mi is érzékelünk. Ja, és házilag, saját fejünk után menve diagnosztizálni meg kezelni. Gyógyszereket adni neki, amikor azt sem tudjuk pontosan, mi a baja. Én ilyesmit nem csinálok, de tényleg nagyon sokaknál látom.

Én igazán orvosellenes szoktam lenni, magam sem rohanok egy kis náthával a házi orvoshoz, maximum akkor, ha igazolás kell a munkahelyemre. De most, a gyereket figyelve felülvizsgálom ezt az elvemet.

Nem az a célom, hogy bárkit is meggyőzzek, hogy egy tüsszentéssel is már rohanjon az ügyeletre. De úgy tiszta a lelkiismeretem, ha ezt leírom, hátha valakinek jól jön. Én annyira meglepődtem, hogy nálunk ez most nem egy sima fogzás vagy max. egy nátha volt, hogy megfogadtam, ezentúl mindig el fogom vinni a gyereket a doktornőhöz, ha valami tünetet produkál.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr986790335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2014.10.14. 21:18:36

Nálunk egész máshogy nézne ki ez a bejegyzés :D
Ehhez mondjuk azt fűzném hozzá, hogy igenis jó dolog megtanulni, hogy a gyermekünk mire, hogyan reagál, de nem szabad elhinni, hogy mindenhez értünk.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.10.14. 22:23:53

@mimke: Igen, gondoltam rá(d), hogy aki meg sokat jár orvosokhoz, az már próbál szelektálni, de végül ebbe nem mentem bele. Lehet, hogy ez is egy hullámvasút, ki hol ül rajta épp, úgy látja a következő szakasz ívét. :)

2014.10.20. 21:29:08

Én kb. 2 napot szoktam várni ha nem nagyon beteg de aztán megmutatom orvosnak. Pl. én sosem látom a torkát hogy baja lenne mert nem nyomom le a nyelvét úgy ahogy az orvos szokta, ill. nekem nem is engedi. Ha erősen köhög vagy magasabb láz van akkor viszont rögtön megyünk.

aa/szvszl 2014.11.16. 23:05:56

mert úgy vettem ki, hogy ugyanabban a kerületben laktok, és homeopata gyerekorvosként őt ismerem csak onnan. nekünk legalábbis ő az orvosunk. aztán bocsánat, ha félreértettem valamit, csak meg akartam kérdezni, mert vicces lett volna. :)

(egyébként sok év után most fedeztelek fel újra a freeblogos idők után, örömmel olvastam a fejleményeket. nagyjából ott maradtam le, mikor összeházasodtatok.)

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.11.17. 22:17:23

@aa/szvszl: Huh, azóta azért jó sok dolog megváltozott. :)
Igen, egyébként ő az orvosunk, csak fura volt, hogy így az összes gyerekorvos közül kiszúrod. :) Mondom ennyire nyitott könyv lennék, vagy te a CIA-nak dolgozol. :)
Van egyébként a kerületben másik, ezt akkor tudtam meg, amikor a doktornő szabin volt, és helyettesítette egy másik homeopata. Ha valakinek kell... szabadon leadható nála a tajkártya, körzettől függetlenül.

aa/szvszl 2014.11.18. 00:22:35

általában elég sok részletet össze tudok tenni, amire mások nem figyelnek, de azért se nyitott könyv nem vagy, se ügynökségi múltam nincs. :) mikor ráakadtam most a blogodra, hirtelen sokat olvastam vissza, és nagy mennyiségben, koncentráltan jöttek az infók, amiből az derült ki, hogy oda jártok játszótérre, ahol a mi utcánk van, ergo nem lakhattok nagyon messze tőlünk, ergo ugyanabba a körzetbe tartozok, ergo az SZTK azt az intézményt jelöli, ahol ő is dolgozik, homeopatából pedig kifejezetten házon belül szerintem nincs több. hát ennyi a nagyon bonyolult gondolatlánc, aminek a végén kilyukadtam a nevéhez. :) de a vicces az, hogy mielőtt még a játszóteres infó bejött volna a képbe, simán csak egyszerűen úgy _éreztem_, hogy ő az.

egyébként nem teljesen igaz, hogy ott lakunk, mert néhány hete elköltöztünk Budapestről, és pont most pénteken készülök hozzá megbeszélni, hogy mit szólna hozzá, ha 150 kilométerre laknánk tőle, de mivel nem szeretném a falusi körzetes gyerekorvost, mégiscsak nála maradnánk bejelentve. :) ha valami extradurva, hirtelen baj van, így-is úgy is az ottani ügyelet látná el, az ottani orvossal, ha viszont ellenőrzésekről, kevésbé problémás dolgokról van szó, akkor nem telik nekünk semmibe feljönni, annyi idő az út pályán, amit mások városon belül is simán utaznak, és jobban örülnék, ha olyan szemléletű orvos keze alatt maradna, mint ő, nem pedig a kicsit mogorva, hatvanvalahány éves, kőkonzervatív szemléletű ottani doktornőnél. vagy hülyén gondolkozom?

ja, változott rengeteg minden...

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2014.11.18. 00:42:41

@aa/szvszl: Mi nem körzetileg tartozunk hozzá, hanem a szabad orvosválasztási jogunkkal élve választottuk, mert homeopata, és mert első pillanatra meggyőzött minket. Viszont, ha oda járunk játszóra, ahol laktok, akkor kb. ott lakunk, ahol laktok. :) Ez így logikailag nem nagyon áll össze, de majd alszom erre is egyet.
Nem gondolkodsz hülyén. De ha nem vállal el titeket így, akkor tudtok menni a másik homeopatához is, akihez bárki leadhatja a tb-kártyát, körzettől függetlenül.
A freeblogos blogom is feltöltöttem, oldalt megtalálod a linket, ha az esküvő és a freeblog halála közti szakasz is érdekel. :)

aa/szvszl 2014.11.18. 01:01:02

@Antibaby: mi sem körzetileg tartozunk hozzá. :) szintén a szabad orvosválasztás jogán kerültünk hozzá, mert őt szerettem volna. :)) és meggyőzött. dettó, dettó, dettó. szeretem, hogy olyan kis nyugodt, halk, visszafogott, és nagyon finoman bánik J-val.

köszi, vissza fogok olvasni.

drV 2014.12.27. 21:30:55

Holyaggyulladást (megfázásbol eredőt) probáltam egyszer pusztán fitoterápiával kezelni. Nem igazán sikerült. Ekkor jöttem rá, hogy a legokosabb mindenből a számunkra hasznos dolgokat kiszűrni és használni. Ez működik. A népgyogyászati eszközök és a modern orvoslás vivmányai egyszerre. Lásd ugye ekcémánál szteroid és homeokenőcs, gyulladásoknál egyebeknél ha 2-3 nap után nincs nálam tünetmentesség a növénykúra után akkor húzok a dokihoz. Hozzáteszem a növények az esetek igen nagy hányadában azonnali helyes kezeléssel megoldást jelentenek. (itt nem kétoldali tüdőgyulladásra kell gondolni azért) A gyerekemnél nyilvánvaloan nem kísérleteznék, egy nap várás után vinném. De a lényeg. Mindig van középút. Legkönnyebb egyik vagy másik tábort pocskondiázni. Az oltásokkal kapcsolatos bejegyzések és hírek terén megy ez a legdurvábban. Ki is vontam magam azokbol a diskurzusokbol, mert valahogyan a legtöbb forumnak mindig egymás személyeskedő szapulása a vége. Még rajtam is találtak belekötnivalot, rajtam, aki kategorikusan a kettő út ötvözése mellett érvelek. Döbbenet.
Azért ehhez is: orvosok kontra: négy évig kezeltek erős antibiotikumokkal holyaghurut címén, a 4.év végére a véreredményemben kimutathato volt, hogy romlik a vesefunkcio. Tekintve, hogy egy vesém van ez eléggé megkongatta a vészharangot és elkezdtem odafigyelni magamra, a szokásaimra és elkezdtem utánanézni a problémámnak. Pár napba telt csak bele, mire lokalizáltam a delikvenst, a candidát. A diéta azonnali elkezdésével és életmodváltással szo szerint egy csapásra elmultak a hatalmas kínjaim. Biztos, hogy lett volna olyan orvos, aki nem töm antibiotikummal, hanem valoban veszi a fáradtságot, és egy két kérdéssel azonnal rájön arra mi a bibi, hát nem ilyenek kerültek az utamba. Vesedaganatra első körben nálam gerincferdülést diagnosztizáltak. Ha csináltam volna az otthonra felírt gyogytornát, akkor nagy baj lehetett volna, tekintve, hogy elfakadt volna a daganat. Tehát VAN alapja annak, hogy az ember jozan ésszel igenis átgondolja az orvos szavait. NEM mindenhatoak és Magyarországgal szemben pl más NY-Eui országban nem is tevékenykedhetnek majdhogynem következmények nélkül.. És van alapja annak is, mikor otthoni kúra helyett(lsd a gyerekünk) azonnal oda megyünk. A varázslat és a felelősség ott domborodik ki, amikor döntéshozatali szituácio van..
süti beállítások módosítása